Çin menşeli büyük teknoloji şirketi olan Huawei, şirket açıklamaları doğrultusunda Avrupa’da ilk olarak Fransa’da şirket kuracağını bildirdi. 

Huawei’ ye Çin Hükümetinden Milyar Dolarlık Destekler

Huawei Fransa Genel Müdür Yardımcısı olan Minggang Zhang tarafından yapılan açıklama doğrultusunda firma şu an Fransa’da da bir fabrika inşa ediyor. Yapılan açıklamalar doğrultusunda Çin dışındaki ilk üretim tesisini Avrupa’da Fransa’nın kuzeydoğusunda bulunan Grand-Est bölgesinde konumlu olan Brumath şehrinde kuracağını bildirdi. Yaklaşık 8 hektarlık bir alanı kaplayacak olan fabrikanın  2023 yılında üretime başlaması planlanıyor. 

Konuya vakıf kaynaklardan gelen bilgiye göre Huawei’nin fabrikayı 2020 yılında 200 milyon euroluk bir yatırım beraberinde kurmayı planladığı fakat COVID-19 salgını nedeniyle ertelemişti.

Fabrika’nın Özellikleri Neler ?

Brumath Huawei fabrikası yaklaşık 8 hektarlık bir alanı kaplayacak. Huawei ise fabrikanın çeşitli yonga setlerini ve anakartları ile beraber 4G ve 5G baz istasyonları için bileşenler üreteceği belirtilmekte. Tesisteki ürünler Avrupalı ​​müşterilere tedarik edilecek. 2025 yılının başında açılacak olan fabrikanın 500’den fazla çalışana ev sahipliği yapması öngörülüyor. Bu fabrikada ise  özel olarak Avrupa pazarında tercih edilen 5G ürünlerin üretimin yapılacağı açıklanıyor. Bu 5G ürünlerin ne olduğu henüz bilinmesede ancak özellikle 5G ağ sistemlerine odaklanılacağı ön görülmekte.

Huawei’ ye Çin Hükümetinden Milyar Dolarlık Destekler

ABD ambargosu bulunan Huawei lisanslı Android kullanmamakta ve 5G işlemci gibi bazı gelişmiş donanımlara erişimi bulunmamakta. Bu durum ise dünyanın en büyük ağ ve telekomünikasyon ekipmanı üreticisi konumunda olan teknoloji devini yeni hamleler yapmaya götürüyor. Bu noktada ise Huawei Çin devletinden büyük destekler alıyor. Huawei’nin kendi kendine yetecek yani dışa bağlı olmayacak bir çip ve işlemci üretim ağı kurmasını desteklemek için Shenzhen şehir yönetiminde yatırım fonu tarafından desteklenen bir girişim ağı oluşturulduğu bildirildi. Bunun beraberinde Çin hükümetinin Huawei’nin çip üretim tesisleri kurmasını desteklemek için 30 milyar dolarlık dev devlet destekli proje başlattığı da paylaşılan bilgiler arasında yer alıyor.

Huawei kilit konularda ABD’ye olan bağımlılığını bitirmek ve kendi bağımsızlığını adına devletin de desteklediği farklı hamleler ile ilerliyor. Örneğin, kendi işletim sistemini, ve geliştirmekte olduğu kendi CMOS kamera sensörü bulunmakta. Kirin serisi içinde olan “yeni nesil” olarak bahsedilen mobil işlemcilerini de peyderpey geliştirmekte. Bu özel tasarım ürünlerin üretim merkezi ise elbette Çin merkezli olarak yapılmakta. Huawei’nin Çin merkezli işlemci üretimleri hem kendi firması hem de diğer Çinli firmalar için de büyük önem taşımakta.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir