Teknoloji dünyasının başarılı isimlerinden Apple, Hollanda merkezli olarak bir ceza daha almış durumdadır. Peki bu cezanın arkasında ne yatıyor? Hatırlatmak gerekirse pek çok ülke Apple’ın App Store merkezli komisyon kesintisini engellemek ve uygulamalara alternatif bir ödeme yöntemi eklemek istiyor. 

Android kullanıcıları bu uygulamaları hemen silmeli

Bu süreç içerisinde geçtiğimiz haftalarda aktarıldığı üzere Hollanda’da yer alıyor. Hollanda merkezli “Authority for Consumers and Markets” ya da kısa adıyla “ACM”, Apple’ın ülke içerisinde çöpçatanlık uygulamalarına uygulama içi olarak üçüncü parti ödeme yöntemleri getirmesine karat verildi. Apple’da bir duyuru yaparak buna uyum sağlayacağını dile getirdi. Fakat buna rağmen Apple, bu süreç içerisinde tam olarak istenildiği gibi bir hamle yapmadı. Hollanda’daki çöpçatanlık uygulamaları halen uygulama içi üçüncü parti ödeme yöntemlerini kullanmaya başlamadı. Kaynaklardan elde edilen bilgilere göre uygulamada hala yalnızca Apple’ın komisyon kesintili olarak ödeme sisteminden faydalanıyor. 

3 4

Bunun üzerinde ACM ile bir işe imza atıldı ve Apple’a 5 milyon euro ceza kesildi. Aynı zamanda bu ceza gerekli adımın atılmadığı her hafta içerisinde katlanarak artmaya devam edecek ve 50 milyon euro seviyesine kadar gidebilecek olarak belirtildi. İlk cezayı almasına rağmen süreci tam olarak talep edilen seviyeye çıkarmayan Apple, bugün itibariyle Hollanda’da bir kez daha 5 milyon euro ceza aldı. Uygulama marketinde ve uygulamalardaki kendi ödeme sisteminden faydalanan ve bu sayede de oldukça yüksek seviyede gelir elde eden Apple, daha önce aktarıldığı üzere süreçle ilgili olarak güney Kore gibi ülkelerde de sıkıştırmalar söz konusudur. Apple, farklı ödeme sistemlerini potansiyel olarak dolandırıcılık aktiviteleri sebebiyle tehlike bulurken, ülkeler ve geliştiriciler ise rekabet adına alternatiflere de izin verilmesi bekleniyor. Konuyla ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bunlarla kısıtlıdır. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir