Teknoloji dünyasının lider isimlerinden Apple, Hollanda merkezli olan 5 milyon lira ceza aldı. Peki Apple’ın ceza almasının sebebi tam olarak nedir? Hatırlatmak gerekirse, pek çok ülke Apple’ın App Store merkezli komisyon kesintilerine son vermek, uygulamalara alternatif olarak ödeme yöntemleri eklemek istiyor. 

Bu süreç içerisinde direk olarak Hollanda’da yer alıyor. Hollanda merkezli “Authority for Consumers and Markets” ya da kısa adıyla “ACM”, Apple’ın ülke içerisinde kullanılan çöpçatanlık uygulamalarına uygulama içi üçüncü parti ödeme yöntemleri eklemesine karar verildi. Apple’da bir duyuru yağarak buna uyum sağlayacağını açıkladı. Fakat buna rağmen Apple süreç içerisinde tam anlamıyla istenildiği şekilde adım atmadı. Hollanda’da yer alan çöpçatanlık temalı uygulamaları halen uygulama içi üçüncü parti ödeme yöntemleri kullanmayı tercih etmedi. Kaynaklardan elde edilen bilgilere göre söz konusu bu uygulamalarda hala yalnızca Apple’ın komisyon kesintili yerleşik ödeme sistemleri de kullanılıyor. 

Redmi 10 2022’nin tanıtımı yapıldı

Bunun üzerine ise ACM kısmı Apple’a 5 milyon euro ceza daha kesti. Bu dördüncü ceza ile beraber kesilen Apple’a kesilen toplam ceza 20 milyon euro seviyesine kadar çıktı. Bu ceza gerekli adımlar atılmadığı sürece her hafta katlanacak ve 50 milyon euro seviyesine kadar çıkabilecek. Uygulama mağazasında ve uygulamalarda kendi ödeme sistemlerini tercih eden ve bu sayede inanılmak düzeyde yüksek gelirler elde eden Apple, daha önce belirtildiği üzere süreçle ilgili olarak Güney Kore gibi ülkelerde de sıkıştırılıyor. Apple, farklı ödeme sistemlerini potansiyel dolandırıcılık faaliyetleri sebebiyle tehlikeli bulurken, ülkeler ve geliştiriciler ise rekabet adına alternatiflere de izin verilmesi talep ediliyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir