Akıllı telefonların artık hayatımızın bir parçası haline gelmesiyle birlikte hızlı şarj teknolojisi popüler hale geldi. Peki hızlı şarj telefona zarar verir mi?

Hızlı şarj teknolojisi akıllı telefonlar için vazgeçilmez hale geldi. Bu özellik sayesinde saatlerce telefonun şarj olmasını beklemek tarihe karışıyor. Teknolojik gelişimin önemli yönlerinden biri olan akıllı telefonlarda birçok işlem yapılabilmektedir.

240W hızlı şarj teknolojisi geliyor

Bu yüzden tüm gün çalışan akıllı telefonlara sahip kullanıcılar için önemlidir. Seyahat ederken, işte, okulda veya seyahat ederken telefonun çalışır durumda kalması için hızlı şarj teknolojisi geliştirilmiştir. Bu teknoloji sayesinde akıllı telefon pilleri dakikalar içinde şarj edilebiliyor. İlk bakışta kullanışlı gibi görünen bu teknolojinin bataryaya zarar verip vermediğini aşağıda detaylı olarak açıkladık. Açıklama bu!

Hızlı şarj nedir? Nasıl çalışır?

Adından da anlaşılacağı gibi hızlı şarj, pil seviyesi düştüğünde telefonu en kısa sürede şarj eder. Bahsettiğimiz şarj işleminde voltaj çok yüksektir. Amper, hızlı şarjda 2 ila 4 arasında değişir. Gerilimin 5, 7, 9, 12 arasında olduğunu söyleyebiliriz.

“Hızlı şarj teknolojisi nasıl çalışır?”

Bu teknolojide pille çalışma prensibi 2 adımdan oluşmaktadır.

Önce boş akülere elektrik gönderilir. Örneğin; Aküye %70’in altında yüksek voltaj gönderildiğinde, şarjın 10-30 dakika içinde %50 ve üzerine çıktığı görülür. Pil boş olduğu için pil hasar görmeden hızlı bir şekilde şarj olur. İkinci aşamada; Pilin kalan son %20’si veya %30’u yavaşça şarj olur. Örneğin; Telefonun pili hızlı bir şekilde %70 veya %80’e ulaştığında, diğerleri yavaş şarj olur. Bu nedenle akü boşaldığında, gücü arttırmadan yük hızla doldurulur. Düşük bir şarj seviyesinden sonra pil olabilir. Şarj cihazı son kısma kadar yavaş dolmazsa pil enerji almakta sorun yaşamaya başlar.

Hızlı şarj pile zarar verir mi?

Akıllı telefonlarda tüm pil devreleri düzgün çalışıyorsa hızlı şarj pile zarar vermez. Ancak daha sonra hızlı şarj işlevinde yapılan değişiklikler telefondaki pile zarar veriyor. Cihazın çalışma prensibi ve uygulama yazılımı desteği yukarıda anlattığımız gibidir.

Özel şarj aleti ile çalışmaktadır. Pil azaldığında hızlı şarj olur. Pil dolduğunda, şarj hızı yavaşlar. Bu nedenle bataryaya ve hızlı şarja zarar vermez. Yüksek sıcaklıkla ilgili cep telefonu pil hasarı. Şarj belirli bir noktaya ulaştığında, pilin zarar görmemesi için şarj hızı otomatik olarak düşer. Bu sayede aşırı ısıdan dolayı pilin zarar görmesi engellenmiş olur.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir