HAVELSAN kendi AI modeli olan MAIN’i duyurdu. MAIN’in  amacı kurum ve kuruluşlara güvenli bir yapay zeka modelinden fayda sağlayabilmek. 

Yerli ve milli kaynaklarımız ile geliştirilen HAVELSAN’ın GPT yapay zeka modeli MAIN, Türkiye’nin kurumsal olarak kullanılacak ilk özel yapay zeka modeli olacak. Dil altyapısı Türkçe olan MAIN, ilk olarak metin tabanlı bir hizmet sağlayacak. Gelişim sürecinde ise görüntü ve ses işleme özelliklerinin de ekleneceği belirtildi. 

MAIN’in asıl amacı

MAIN için belirlenen asıl amaç veri güvenliğini korumak bu hizmetide kamu ve askeri kurumlara sağlayacak. Kapalı devre sistemiyle çalışacak olan MAIN bu sayede internete herhangi bir bilgi aktarmayacak. Devlet kurumları için önemli bir konu olan güvenlik ve gizlilik için MAIN oldukça önemli bir rol oynayacak gibi duruyor.

HAVELSAN İş Geliştirme Direktörü Arif Furkan Mendi MAIN için şu açıklamalarda bulundu:

 “Kendi yapay zeka asistanımızı ortaya koyarak verilerin dışarı çıkmasını engellemiş olacağız. Özgün mimarimiz ile açık kaynaktaki verileri derleyerek kendi modelimizi ortaya çıkardık. Herhangi bir şekilde dışarıdaki bir yazılıma veya ürüne bağımlılığımız yok. Tamamen kendi verilerimizin olduğu güvenli bir ortam sunuyoruz.” dedi.

Yerli ve Milli Yapaz Zeka Modelimiz: MAIN
Yerli ve Milli Yapaz Zeka Modelimiz: MAIN

HAVELSAN’ın Genel Müdür Yardımcısı Ömer Özkan, bu yıl içerisinde MAIN Akademi projesini gerçekleştireceklerini vurgulayarak, “Burada yapay zeka çalışmaları yapmak isteyen öğrenciler ve profesyoneller için bir alan oluşturacağız. Aynı zamanda eğitimler vereceğiz.” dedi.

Cimer başvurularını MAIN değerlendirecek

Özkan, ek olarak yapay zeka platformunun, Cumhurbaşkanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığında(CİMER) başvuruları değerlendirme sürecinde MAIN’den yararlanabileceklerini söyledi. 

Ömer Özkan,  “Özellikle CİMER başvurularının değerlendirme sürecinde temel amacımız, buraya yapılan başvurunun hızlı şekilde doğru kanala iletilmesi ve vatandaşın hızlı şekilde cevap alabilmesi.” dedi.

Ayrıca MAIN’in tanıtılmış olduğu canlı yayın 1 Şubat Perşembe saat 09.30’da gerçekleşti. Canlı yayın kaydına HAVELSAN’ın resmi YouTube kanalından ulaşabilirsiniz. Ya da buraya tıklayarak direkt olarak izleyebilirsiniz. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir