Grafik birimlerine yönelik yapılan yeni tahminlerde fiyatları n düşebileceği öne sürüldü.

Graphic Speak tarafından hazırlanan yeni bir raporda, ekran kartı pazarına yönelik önemli gelişmelere yer verildi. 2021 yılı içerisinde 50 milyar doların üzerine ulaşan pazarda oldukça önemli bir aşama kaydedildi. AMD ve NVIDIA’nın liderlik ettiği sektör, 50 milyondan fazla özel grafik kartının satılmasını sağladı. Tüm bu satışlar ile birlikte yüzde 30’luk bir dönemsel artışın yaşandığı sektör, böylece iyi bir yılı geride bıraktı. Başarılı geçen 2021 yılının ardından 2022 yılında özellikle fiyatların düşmesi bekleniyor. Zira küresel ekonomik kriz nedeni ile çok yüksek bir talebin olmaması, pek çok şirketin stok fazlasına sahip olmasına yol açtı. Stok fazlası olması ise fiyatların düşürerek daha hızlı bir şekilde satışının yapılması ile sonuçlanabilir.

Fiyatlarda ETH madencilik etkisi

ETH madenciliğinin başlaması ile birlikte harici ekran kartlarının fiyatlarında oldukça yüksek bir artış yaşandı. Bu durum sonunda ise madenciler yüksek sayıda ekran kartı stoku yapmaya başlarken yüksek talep, kısıtlı arz nedeniyle fiyatlar hızlı bir şekilde tırmandı. Üstelik pandemi ile birlikte tedarik zincirinin çökmesi, üretimlerde pek çok farklı sorunun yaşanması da ekran kartlarının fiyat açısından yükselmesinde önemli bir etkendi. Ancak şimdi pazardaki dengelerin kurulmaya başlanması ile birlikte fiyatlarda aşağı yönde beklentiler artmaya başladı. Hazırlanan rapora göre ekran kartı fiyatlarındaki dönemsel değişim şu şekilde;

GPU 1
GPU fiyatlarının yıllık değişimleri

Ekran kartlarında fiyatlar düşecek

2019 yılında ilk defa görülen korona virüs sonrası fiyatlar son 15 yıllık süreci en yüksek zirvelerindeydi. 2020 yılında yaşanan hızlı sıçrama 2021 yılında da devam etti. 2019 yılında ortalama satış fiyatı 400 dolar olan ekran kartlarında 2020 yılına gelindiğinde seviye 700 dolara ulaştı. Ancak rapora göre bu yükselişten en çok faydalanan tedarikçiler değil perakendeciler oldu. 2022 yılı itibariyle pazarda ekran kartı fiyatlarının düşeceğine yönelik önemli sinyaller alınırken paylaşılan raporlar, uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelerde de bu yönde bir eğilim dikkat çekiyor. Yeni modellerin de piyasaya sunulmaya devam etmesi, önümüzdeki günlerde ciddi indirimlerin olmasını sağlayabilir.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir