Görme engeli düşük seviyede olan bireyler için Münih Teknik Üniversitesi’nden mutlu edici bir araştırma yapıldığı açıklandı. Konuyla ilgili olarak yayınlanan makaleye göre bireyler karanlıkta dahi çevresindeki nesneleri algılayabilecekler. 

Geçtiğimiz günler içerisinde Almanya Münih Teknik Üniversitesi’nden Manuel Zahn ve Armaghan Ahmad Khan, görme yetisi az olan bireyleri mutlu edecek bir araştırma yayınladı. Araştırma kapsamında kızılötesi teknolojiyi kullanan bir gözlük ile az gören engelli bireylerin daha rahat bir şekilde hareket etmelerine yardımcı olacak. İkili az gören bireylerin en yayın olarak kullandığı bastonun yalnızca yakın çevredeki nesneleri algılamak konusunda yardımcı olduğu daha uzaktaki nesneleri algılayamama sorunlarına da yardımcı olmak istediklerini dile getiriyor. 

Gözlük, kızılötesi teknolojisini kullanıyor

TikTok Türkiye’ye ne kadar vergi ödüyor?

Zahn’ın tasarımı, prototip olarak tasarlanan gözlüklere yerleştirilmiş bir çift kızılötesi kamera kullanıyor. Kızılötesi kamera küçük bir bilgisayar yardımıyla içinde bulunan alanın haritasını oluşturuyor ve stereoskopik bir görüntü topluyor. Kızılötesi teknolojisi kullanıldığı için, gözlük karanlıkta bile görme imkanı sunuyor. Kullanıcılar titreşimli  kol bandından faydalanarak da nesnelerin ne kadar yakın olduklarını ve hangi yönde olduklarını kolaylıkla anlayabilecekler. Cihaz hakkında yapılan testlerde, gönüllü olan kişiler, planlanan engelli yollarda gezinirken yüzde 98 oranında doğruluk payı olduğunu anlaşıldı. 

 yardımıyla da nesnelerin ne kadar yakın olduklarını ve nasıl yöneldiklerini anlayabilecek. Yapılan testlerde görevli olan beş katılımcının hepsi de engel rotasını tamamlamak konusunda başarılı oldu. Üç koşudan sonra tüm katılımcılar gelişme gösterdi ve zamanla hızlarının arttığı ortaya çıktı. Zahn ve Khan tarafından yayınlanan makale kapsamında Xbox, oyunlarına ek olarak çeşitli özellikler ekleyen bir hareket algısı sistemi olan Microsoft’un Kinect’i sıklıkla geride bırakıyor. Gözlükte yer alan ikili kameralarının ve kurulumlarının bir Kinect’ten daha küçük, az dikkat çekici ve daha uygun fiyatlı olacağından emindir. Söz konusu bu teknoloji ile az görme engeli olan bireyler için son derece rahatlatıcı bir teknoloji olacak gibi gözüküyor. Görme yetisi düşük olan bireyler için tasarlanan bu gözlük hakkında elde edilen bilgiler şu an için bunlarla kısıtlı olup konuyla ilgili yakın zaman içerisinde daha verimli bilgiler elde edilebilir. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir