Apple ve Google arasonda RCS krizi yaşanıyor. ABD’de ki teknoloji devi arasında yaşanan gerilim teknoloji dünyasını da etkiledi. Yazılım devi Google, iPhone ve Android cihazlarda yaşanan mesajlaşma sorunundan dolayı RCS servisinin kullanılmasını talep ediyor. İşte detaylar;

Android 13 son beta sürümü yayınlandı

Bir süredir SMS servislerinde Android ve iPhone kullanıcıları arasında ciddi iletişim sıkıntıları yaşanıyor. Bu durum karşısına harekete geçen ve sorundan Apple’ı suçlu gören Google ise teknoloji devine karşı bir kampanya başlattı. Google bu kampanya için pek çok sosyal medya fenomeni ve kuruluşla da anlaşma sağladı.

Google, iMessage için RCS çağrısında bulunuyor

Bildiğiniz gibi Apple, iPhone cihazlarında özel mesajlaşma servisi iMessage’yi kullanıyor. Fakat iMessage’de bulunun bazı özellikler Android Mesajlar uygulamasında desteklenmiyor. Google ise bu özellikleri yakalayabilmek için Android Mesajlar uygulamasında RCS standartları sunmaya başlamıştı. Fakar Android ve iPhone kullanıcıları arasında yaşanan mesaj gönderme sorunu şirket için de bir sorun haline dönüştü ve Google, Apple’a RCS servisini kullanması için baskı yapmaya başladı.

Sosyal medyada #GetTheMessage isimli bir kampanya başlatan Google, Apple’a baskı kurmak için “ATTN” gibi pek çok şirketle anlaşma sağladı. 2008 yılında tanıtılan RCS servisi, kullanıcılara uçtan uça şifreli mesajlaşma, daha büyük dosya ekleri gönderme ve mesajlara tepki verme gibi Apple’ın hali hazırda iMessage servisinde sunduğu pek çok özellikleği kullanma imkanı sundu.

Apple neden RCS kullanmıyor?

2000’li senelerin başında en popüler telefon markalarından biri olan BlackBery bu popülerliği telefonlarının kalitesinin yanı sıra kendi mesajlaşma uygulamasına borçuluydu. Çıkış yaptığı dönemlerde benzer bir strateji izleyen Apple’da iMessage servisi ile pek çok kullanıcıyı kendine çekmişti.

Bunun yanı sıra bugüne dek pek çok defa gizliliğe verdi öenmin altını çizen şirket RCS servisi telekomünikasyon şirketlerinin de veri merkezlerini kullandığından bu servisi güvenli bulunmuyor. RCS servisindeki güvenliği daha iyi hale getirmek için uğraşan Google ise geliştirdiği uygulamayı Android cihazlarda yerleşik mesajlaşma uygulaması olarak sunuyor.

AB iMessage ve Whatsapp mesajlarına erişim istiyor

2008 senesinde tanıtılan RCS standartları 2016 senesinde Google tarafından kullanıcılara sunulmuştu. Aslına bakarsanız Google’ın bu hamlesinin arkasında kullanıcı taleplerini karşılama ihtiyacı vardı. Bu hamlenin hemen ardından ABD’de yer alan şirketler hariç olmak üzere dünya genelindeki pek çok şirket yeni hizmete adepte oldu. Ancak Google’ın sunduğu hizmet ABD’de 2020 senesinde T-Mobile, 2021 haziranda ise AT&T desteklemeye başlanmıştı. Google RCS tabanlı uygulamasını her ne kadar güvenilir hale getirmeye çalışsa da servisin ortak bir veri tabanını kullanması Apple’ı rahatsız ediyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir