Google yapay zeka sistemlerini izin almadan haberler le eğittiği için büyük bir para cezası aldı. cezanın 270 milyon dolar olduğu öğrenildi.

Son dönemlerde yapay zeka alanında yepyeni özellikleriyle gündeme gelen Google’a Fransa’dan dikkat çeken bir ceza geldi. Google Gemini için şirketin usulsüzlük yaptığını belirten Fransız yetkililer şirkete bu operasyonları nedeniyle 270 milyon dolarlık ceza kesti. Yetkililer tarafından yapılan basın açıklamasında Google Gemini’nin Fransız haberlerini izinsiz bir şekilde kullandığı ve bu sayede Google Gemini’yi eğittiğini söyledi.

Google’a Uyarı

Daha önce pek çok Avrupa ülkesinde de benzer cezalar alan Google, yapay zeka sistemi Google Gemini için pek çok bölgede benzer çalışmalara imza atmış olabilir. Avrupa Birliği ile uzun zamandan beri çatışmalar yaşayan Google için Avrupa Birliği bünyesinde yeni bir inceleme başlatılabilir. Google benzer bir şekilde Fransa’nın resmi otoritesi Autorité de la concurrence’ından gelmişti. Kurumun resmi açıklamasında Google’a yönelik öneriler de sunuldu ve Google’a “Yayıncılar ve haber ajansları ile korunan içeriklerin yeniden kullanımı için ücret konusunda iyi niyetle müzakereler yürütmesini” söyledi.

Kötü Niyet Vurgusu

Google ile ilgili yapılan açıklamalarda dikkat çeken detaylardan birisi niyet vurgusu oldu. Google’ın iyi niyetle müzakere etmediğini söyleyen kurum, Google’ın bu çalışmalar nedeniyle verilerinden yararlandığı şirket ve haber ajansları için ödeme müzakerelerinin başlatması gerektiğini de ifade etti.

Google şirketi son günlerde yapay zeka konusuna bir hayli önem vermeye başladı ve bu hakkında önemli adımlar gerçekleştiriyor.
Google’a 270 Milyon Dolarlık Yapay Zeka Cezası

Google, en son kararla ilgili olarak, “Uzlaştık,” dedi, “çünkü sayfayı çevirme zamanı geldi ve yayıncılarla yaptığımız sayısız anlaşmanın kanıtladığı gibi, İnternet kullanıcılarını kaliteli içerikle buluşturmak ve yayıncılarla yapıcı bir şekilde çalışmak için sürdürülebilir yaklaşımlara odaklanmak istiyoruz.”

Google’dan Açıklama

Google dün yayınladığı resmi blog gönderisiyle “Elbette, Fransız yasalarını uygulamaya kararlıyız. Amacımız Fransa’daki basın yayıncılarını desteklemeye devam etmek, ancak bu zorluklar olmadan değil. Geçtiğimiz iki yıl boyunca, yayıncılar veya FCA tarafından dile getirilen endişeleri tartışmaya ve yapıcı bir şekilde yanıtlamaya istekliydik. Bu durum bugün de böyledir. Ancak şimdi sürdürülebilir bir müzakere çerçevesi oluşturmak için kime ve nasıl ödeme yapmamız gerektiğini netleştirmenin zamanı geldi.” diyerek uzlaşıya açık olduğunu duyurdu.

Önümüzdeki günlerde Fransa ile Google arasında yapılan yeni bir anlaşmanın duyurulması bekleniyor.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir