Google son günlerde yapay zeka konusuna bir hayli önem vermeye başladı ve bunun hakkında önemli adımlar atılıyor. Şirketin üretken yapay zekayı kullanan Circle to Search’ı, Üretken Arama Deneyimi ve  duvar kağıdı aracı gibi pek çok ürünü mevcutta zaten bulunuyor. 

Ancak Google’ın yapay zeka ile olan ilişkisi bu ürünlerle sınırlı kalmadı ve başka deneysel projelere de uzanmak istiyor. Yine bu projelerden birisi de şirketin makine öğrenmesi ve yapay zeka ile selleri 7 gün önceden tahmin edebiliyor.

Google’dan bu konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, makine öğrenme teknikleri yardımıyla küresel ölçekteki sel tahminlerini ciddi anlamda iyileştirildiği vurgulandı. Markanın verilen bilgiye göre, küresel anlık tahmin güvenilirliği ortalama sıfırdan 5 güne çıkartıldı. Hatta bazı senaryolarda su baskınları olmadan bir hafta önce tahmin gerçek oldu.

Google şirketi son günlerde yapay zeka konusuna bir hayli önem vermeye başladı ve bu hakkında önemli adımlar gerçekleştiriyor.

Taşkın ve seli önceden tahmin etmenin zor olmasının nedenlerinden biri, çoğu nehirde ‘akış ölçer’ ismini taşıyan göstergenin bulunmaması olmuştu. Bu göstergeler sayesinde yağış ve fiziksel su havzası bilgileri tarzı ilgili verilerin sağlanmasına yardımcı olduğu kaydedildi. Ancak Google, makine öğrenmesi teknolojisinin mevcut tüm nehir verileriyle besleyerek ve makine öğrenmesi modelini hiçbir verinin de bulunmadığı havzalara uygulayarak bu sorunun üstesinden gelmeyi en nihayetinde başararak ilerleme sağladı.

Google Yapay Zeka İle Sel Tahmini Sonuçlarını Nature’da Paylaştı

Firmanın çalışma sonuçları, köklü bir bilimsel yayın kuruluşlarından biri olan Nature’da yayınlanan bir makale aracılığıyla paylaşılmış oldu.

Google yapay zeka destekli teknolojisi sayesinde yerel verilerin mevcut olmadığı alanlarda bile taşkın tahminlerinin doğruluğunu küresel düzeye çekmeyi hedeflediğini belirtti. Google yaptığı teknolojisiyle, Sel Merkezi aracılığı ile 80’den fazla ülkede tahmin sunabilmesi dikkat çekiyor. Su baskını uyarıları Haritalar, Google Arama ve Android bildirimleriyle ulaştırılabiliyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir