Google, geçtiğimiz ay içerisinde bir süre LaMDA merkezli olarak sık sık gündemde yer almıştı. Şirket bir kez daha aynı konuyla gündeme geldi.

Google, pek çok diğer firma gibi gelişmiş zeka sistemleri üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Bunlardan birisi de uzun zamandır gündemde olan LaMDA’dır. Firmanın geçtiğimiz yıl içerisinde yapılan I/O 2021 etkinliği kapsamında en çok dikkat çeken ürünlerinden biri LaMDA olmuştu ve yapay zeka I/O 22’de de karşımıza çıkarılmıştı. LaMDA, temelde “geleceğin dijital asistanı” olarak nitelendiriliyor. Bu sistem söz konusu mevcut çözümlere göre söylenen şeyleri çok daha iyi bir şekilde anlıyor ve bunlara akıcı ya da farklı bir deyişle akılcı cevaplar veriyor. LaMDA, halen bir gelecek gösterimi ve Google şimdiden LaMDA 2 üzerinde çalışmalarına devam ediyor.

google yapay zeka bilinc kazandi iddiasina sert tepki verdi

LaMDA’yı geçtiğimiz dönemlerde tekrar gündeme getiren durum ise “bilinç kazandı” demiş ve bu oldukça ses getirdi. Fakat durum tam olarak o şekilde değildir. Yani Google’a göre iddia edildiği kadar gelişmiş bir düzeyde değildir. Halen LaMDA üzerinde çoğu kişinin çalışmaya devam ettiği Blake Lemoine’nin bu konuda ortaya atılan iddiaların gerçek olmadığı belirtiliyor. Öyle ki Google, Lemoine’yi herhangi bir süre belirtmeden ücretli izne çıkarmıştı. Konuyla ilgili yeni elde edilen bilgilere göre ise internet devi, mühendisi ile yollarını tamamen ayırmıştır. Bu durum pek de sürpriz olarak görülmedi.

Daha önce de belirtildiği üzere yapay zeka sistemleri bir gün elbette ki bilinç kazanacak. Hatta bazı gizli çalışmalar bu seviyeye ulaşmış dahi olabilir. Burada önemli olan detay ise yapay zeka sistemlerini “doğru” şekilde bilinçlendirmek ve onları insanların asırlardır bitmeyen hatalarından tamamen arındırmak. Konuyla ilgili elde edilen bilgiler şu an için bu kadardır.

GeForce Now’un 120 FPS desteği tüm telefonlara geliyor

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir