Google Tensor işlemcileri ile ilgili uzun zamandan beri gündemde. Farklı haberler gündeme gelse de performans konusunda henüz somut bir veri bulunmuyor. Ancak dün gerçekleştirilen Google etkinliği ile birlikte çip hakkında daha fazla veri paylaşıldı. Google Pixel 6 serisinde kullanılan Google’ın yeni işlemcileri, şirket tarihindeki en iyi donanım yeniliği olarak tanıtıldı.

Tensor teknik özellikleri neler?

Google tarafından yapılan resmi açıklamalarda işlemci içerisinde yer alan çekirdeklere dair teknik veriler paylaşıldı. Yeni Tensor çip, 2,25 GHz’e kadar saat hızına sahip iki Cortex-A76 çekirdeğine, 1,8 GHz’e kadar çalışan 4 Cortex-A55 çekirdeğine sahip. İşlemcide ayrıca ARM Mali-G78 GPU da bulunuyor. 

Google, Pixel 5 serisinde Snapdragon 765 5G yonga setini tercih etmişti. Yeni telefon serilerinde ise kendi işlemcilerini kullanma yoluna giden şirket, bu anlamda Apple’ın izinden gidiyor olabilir. Kendi işlemcileri ile performans odaklı bir hamle yaparak çip konusunda dışa bağımlılığını azaltmak isteyen Google, bir önceki seriye göre performansı oldukça arttırmış durumda. Açıklamalara göre Google Pixel 6 modelleri bir önceki seriye göre işlemci hızında yüzde 80’e varan bir farka sahip durumda. Grafik birimine göre yapılan karşılaştırmalarda ise Google’a göre bu fark yüzde 370’lere kadar artış gösteriyor.

tensor

Google’ın iddiaları, kullanıcıların yeni telefonlar ile çok daha hızlı bir şekilde işlem yapabileceğini ve grafik performansı gösteren oyun ya da uygulamalarda daha iyi bir performans elde edebileceğini gösteriyor. Ancak yonga setlerinin beklenildiği gibi yüksek performans sunup sunmayacağı noktasında Google dışındaki güvenilir test sistemlerinde de test edilmesi gerekiyor. Ancak Google’ın yeni işlemcilerinin sektörde büyük dikkat çektiğini söylemek mümkün.

Yeni işlemcilerde Google kendi teknolojilerini de kullanmayı tercih etmiş. Açıklamalara göre makine öğrenimi için özel olarak optimize edilmiş olan işlemciler, yapay zeka içeriklerini yöneten bir ML Engine bileşenine de sahip. Üstelik ultra düşük güçlü motor gibi çeşitli optimizasyonlar da işlemciyi yetenekli kılıyor.

Google tarafından yapılan tanıtım ile birlikte işlemci dünyasında rekabetin daha da kızıştığını söylemek mümkün. Bugüne kadar ortak üreticileri tercih ederek aynı işlemcileri kullanma yoluna giden şirketler, artık kendi işlemcilerini üreterek bu anlamda da birbirine meydan okumaya hazırlanıyor.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir