2005 yılında kullanıma sunulan Google Talk anlık mesajlaşma uygulaması için yolun sınuna gelindi. Şirket uygulamayı 16 Haziran’da kapatıyor.

Google Hangouts App Store’dan da kaldırıldı

Kullanıcılar tarafından yeterince ilgi çekmediği nedeniyle kapatılan Google ürünlerine bir yenisi daha eklendi. Teknoloji devi, 24 Ağustos 2005 tarihinde hayata geçirdiği “Google Talk” uygulamasının işleyişine son vereceğini resmen açıkladı.

WhatsApp ve Telegram gibi uygulamalara benzer anlık mesajlaşma imkanı sunan Google Talk, aslında 2015 yılında kullanımdan kaldırılmış ve yerini Hangouts uygulamasına bırakmıştı. O zamandan beri platforma doğrudan erişim mümkün olmadı. Ancak, Pidgin ve Gajim gibi çeşitli üçüncü taraf hizmetleri aracılığıyla kısmen kullanılabiliyordu. Dün gelen resmi açıklamaya göre 16 Haziran’dan sonra buda mümkün olmayacak.

Google Talk 16 Haziran’da tamamen kapanıyor

Resmi Google destek sitesinde paylaşılan bir açıklamada: “

“Google Talk’u kullanımdan kaldırıyoruz. 2017’de duyurduğumuz üzere 16 Haziran 2022’de, üçüncü taraf uygulamalara (ör. Pidgin ve Gajim) yönelik desteğimizi sona erdireceğiz.” 

16 Haziran 2022’den itibaren Google Talk’ta oturum açmaya çalışan herkes bir oturum açma hatasıyla karşılaşacaktır. Şirket, olası sorunlardan kaçınmak için kullanıcılara Google Chat’e geçmelerini söyledi ve şunları ekledi:

“Kişilerinizle sohbet etmeye devam etmek için Google Chat’i kullanmanızı öneririz. Chat’in gelişmiş Alanlar özelliğiyle diğer kullanıcılarla daha kolay bir şekilde plan yapabilir, dosya paylaşabilir, dosyalar üzerinde ortak çalışabilir ve görev atayabilirsiniz. Gmail’de oluşturduğumuz güçlü kimlik avı korumaları ve erişilebilirlik özellikleri (ör. ekran okuyucu desteği) de edinirsiniz.”

Açık XMPP protokolü üzerine kurulan Google Talk ile Yahoo! Mail ve Hotmail gibi e-posta servislerini kullanan kişilerle iletişim kurmak mümkündü. Ayrıca jabber.org protokolü aracılığıyla sesli sohbet sağlıyordu. Facebook Messenger ve WhatsApp gibi anlık mesajlaşma uygulamalarının kullanımı yaygınlaşmasıyla birlikte kullanıcılar bu uygulamalara yöneldi ve Google Talk büyük ölçüde kullanıcı kaybetti. Birkaç sene önce artık kullanılmayan uygulamalarına destek vermeme kararı alan Google’da bu uygulamayı tamamen rafa kaldırma kararı aldı. Uygulamayı üçüncü taraf uygulamalar aracılığıyla kullanmaya devam eden kullanıcıların Google Chat’e geçmeleri ya da diğer anlık mesajlaşma uygulamalarına yönelmeleri gerekiyor.

Peki siz Google’ın bu politikası hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir