Bir analize göre Google, verileri Rus hükümeti tarafından denetlenen bir şirkete kullanıcı verilerini verdi. Bilgiler, kullanıcılar hakkında birçok bilgi içerir.

Apple ve Google’a çağrı, TikTok’u kaldırın

ProPublica’nın paylaştığı bir etkinliğe göre Google, Rus hükümeti tarafından denetlenen bir kuruluşla önemli bilgiler paylaştı. Google’ın 23 Haziran’a kadar Rusya’nın en büyük kamu bankacılığı teknoloji şirketi ile önemli kullanıcı verilerini paylaştığı ortaya çıktı.

Google neredeyse 700 kullanıcı verisi paylaştı

İddialara göre veri sağlanması Senato İstihbarat Komitesi’nin Google’ı Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Rusya’ya bağlı kuruluşlar tarafından kullanılması konusunda uyarmasından dört ay sonra gerçekleşti.

Dijital reklamcılık analiz şirketi Adalytics tarafından yapılan bir araştırmaya göre Google, Ukrayna’da ve dünyanın diğer yerlerinde web sitelerini ve uygulamaları ziyaret eden kişiler hakkındaki verilere erişime izin verdi. Erişim, markaların ve ajansların reklam satın almasına yardımcı olan bir Rus şirketi olan RuTarget’a verildi.

Technology Company, 24 Şubat’ta ABD Hazinesi’nin yaptırım listesine eklendi. Buna rağmen, RuTarget’ın Google’dan yaklaşık 700 kullanıcı verisi örneği aldığı bildirildi. Analize göre Google, başta Ukraynalı web siteleri olmak üzere Rus kontrolündeki şirketlere göz atan kullanıcılardan gelen verileri paylaşıyor.

Bu veriler, kullanıcıların telefon numaraları, konum bilgileri, IP adresleri, etkinliklerinin ayrıntıları ve ilgi alanları gibi bilgileri içerir. Rus hükümetinin bu bilgileri insanları ve ilgi çekici yerleri izlemek için kullanma olasılığı vardır.

Google Temsilcisi Michael Asiman bu konuda bir açıklama yaptı. Asiman, şirketin Mart ayında RuTarget’ın reklam ürünlerini kullanmayı bıraktığını söyledi. Ayrıca RuTarget’ın o zamandan beri doğrudan Google’dan reklam satın almadığını da sözlerine ekledi.

Adalytics’in yöneticisi Krzysztof Franaszek, RuTarget’ın Google’dan kullanıcı verilerine erişebileceğini söyledi. Ayrıca bunun, depolanmasıyla birlikte kötüye kullanıma yol açabileceğini söylüyor. RuTarget gibi reklam satın alan birçok şirket bilgi alıp saklayabilir. Dünyanın en büyük reklam satın alma borsasına sahip olan Google, bu konuda oldukça zengin. Bu da RuTarget’ı Google’a bağlama karşılığında çok fazla veri paylaşıldığı anlamına gelebilir.

Bu raporun ardından kullanıcılar tarafından büyük tepki çeken şirket şimdilik başka bir açıklama yapmadı. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir