Google Gemini için yapılan son incelemelerde kayıtların 3 yıl boyunca saklanabileceği ortaya çıktı. Gizlilik politikasındaki bu detay kullanıcıları tedirgin etti. 

Google’ın daha önce Bard olarak tanıttığı ve Google Gemini ismiyle daha yetenekli bir şekilde yenilenen yapay zekasının gizlilik politikasındaki bir detay kullanıcıların gözünden kaçmadı. Üstelik Google tarafından yapılan bu konudaki uyarılarda da hassas verilerin ortaya çıkma riskinin olduğu görüldü.

“Hassas Bilgileri Gemini’ye Vermeyin”

Google, gizlilik politikası ve Google Gemini resmi sayfalarında hassas bilgilerin paylaşılmaması gerektiğini net olarak söylüyor. Bu durum hassas bilgilerin kullanılması noktasında net bir şekilde kullanıcıları ikaz ederken tüm bilgilerin aynı zamanda 3 yıla kadar kayıtlı kalabilecek olması da tehlikeyi arttırıyor. Üstelik bu durum uygulamadaki verileri silmeniz ile değişmiyor. Google sunucularında kayıtlı olarak kalmaya devam edecek içerikler,  3 yıl boyunca erişilebiliyor.

Google Gemini Konuşmaları 3 Yıl Boyunca Saklayacak
Google Gemini Konuşmaları 3 Yıl Boyunca Saklayacak

Büyük Kullanıcı Verisi Oluşacak

Geçtiğimiz dönemde tanıtımı yapılan Google Gemini’nin yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanması ve kullanıcıların her sorgulaması, her işlemiyle kayıt altına alınacak olması Google için yeni bir veri kaynağı yaratıyor. Tüm işlemlerin kayıt altına alınmasıyla birlikte Google Gemini üzerinden Google ciddi bir veri birikime de ulaşabilecek.

Google gizlilik politikasında bu durumu ise şöyle açıklıyor; “İnsan incelemeciler tarafından incelenen veya açıklama eklenen konuşmalar (ve diliniz, cihaz türünüz, konum bilgileriniz veya geri bildiriminiz gibi ilgili veriler), ayrı tutuldukları ve Google’ınıza bağlı olmadıkları için Gemini Apps etkinliğinizi sildiğinizde silinmez. Bunun yerine, üç yıla kadar saklanır. Gizliliğinizi ciddiye alıyoruz ve kişisel bilgilerinizi kimseye satmıyoruz. Gemini’nin gizliliğinizi korurken gelişmesine yardımcı olmak için, bir dizi konuşma seçiyoruz ve kullanıcıyı tanımlayan bilgilerin (e-posta adresleri ve telefon numaraları gibi) kaldırılmasına yardımcı olacak otomatik araçlar kullanıyoruz,”

Google kullanıcıların paylaştığı verilerin kullanıldığını ve kullanıcı gizliliği için otomatik araçlar kullandığını söylese de bu bilgilerin Google Gemini geliştiricileri tarafından erişilebilir durumda olduğu bir gerçek.  Bu doğrultuda da kullanıcıların bu konuda dikkat etmesi gereken en önemli detay önemli bilgileri, içerikleri bu araçlarda kullanmamak.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir