Google Gemini için yeni versiyon tanıtıldı. Google Gemini 1.5 ile 1 saatlik videolar işlenebiliyor. İşte detaylar.

Google, geçtiğimiz günlerde resmiyet kazandırdığı yeni dil modeli Google Gemini için yeni versiyonu tanıttı. Google Gemini 1.5 olarak adlandırılan yeni model şu anda geliştirici ya da kurumsal kullanıcılar tarafından kullanılabiliyor. 2 aylık sürenin ardından büyük bir güncellemenin gelmesi, Google’ın yeni yapay zeka sistemine ne kadar önem verdiğini de gözler önüne serdi.

Google Gemini 1.5'i Tanıtıldı
Google Gemini 1.5’i Tanıtıldı

Google Gemini 1.5 Neler Sunuyor?

Google Gemini 1.5, bir önceki sürüm 1.0 Pro’ya karşı çok daha üstün bir performans sergiliyor. Google tarafından yapılan açıklamalarda testlerde yeni sürümün yüzde 87 oranında fark yarattığı ifade edildi. MeO olarak adlandırılan sistem üzerine kurulan Gemini 1.5, böylece daha hızlı çalışıyor ve sonuçları da daha hızlı şekilde sunabiliyor. Bu kadar büyük performans farkı Gemini 1.5’deki yeniliklerden sadece bir kısmı. Zira  yeni sürümde çok daha büyük sorguların işlenebilmesi de mümkün hale geldi.  Tanıtımdaki bilgilere göre Gemini 1.5 1 milyon token seviyesinde bağlam penceresinde hizmet verebiliyor. Bu rakamın ne kadar büyük olduğunu ise diğer sistemlerin özellikleri ortaya koyuyor. Zira GPT-4’te 128.000 olan bu seviye, Gemini Pro’da 32.000 olarak açıklanmıştı.

Bu kadar büyük bir seviye sayesinde ise Gemini 1.5’de tek bir sorgu ile yapılabilecek bazı işlemler şöyle;

  • 700.000’den fazla kelime işleme
  • 1 saatlik video işleme
  • 11 saatlik ses işleme
  • 30.000’den fazla kod çalıştırma

Google açıklamalarında üstelik 10 milyon token bağlam pencere testlerinin de başlandığı belirtildi. Bu da Google’ın yapay zeka alanında da rakiplerine karşı çok daha derin ve kapsamlı bir hizmet verebileceğini gösteriyor.  CEO Pichai  tarafından yapılan açıklamalarda konuyla ilgili olarak “Bu, sorgu anında çok sayıda kişisel bağlam ve bilgi ekleyebileceğiniz kullanım senaryolarına olanak tanıyor. Sorgu penceresini önemli ölçüde genişlettiğimizi düşünün.” dedi.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir