Veri analizleri, çizelgeler, grafik ve tablolar için Google E-Tablolar ve Microsoft Excel en yaygın kullanılan uygulamalar. Peki hangisi daha iyi? İşte detaylar.

Elektronik tablo uygulamaları olarak online ya da cihazlarda çalıştırılarak kullanılabilen pek çok uygulama bulunuyor. Bunlar arasında ise en popülerler Google E-Tablolar ve Microsoft Excel. Rakibine göre çok daha eski ve bu alanın öncülerinden birisi olan Microsoft Excel, bu uygulamalar için ortak bir isim olarak dahi kullanılabiliyor. Peki hangisi daha iyi?

Google E-Tablolar ve Microsoft Excel: Hangisi daha iyi?
Google E-Tablolar ve Microsoft Excel: Hangisi daha iyi?

Google E-Tablolar ve Microsoft Excel Farkları Neler?

Hem Google E-Tablolar hem de Microsoft Excel, birbirine oldukça benzeyen bir arayüzü kullanıyor. Bu nedenle iki uygulama arasında da tasarım açısından büyük bir fark bulunmuyor. Üst tarafta yer alan menü, altında sıralanan araçlar ve veri hücrelerinin yer aldığı Google E-Tablolar ve Microsoft Excel’de temel farklar hücre formülleri ve işlevler. Öyle ki bu uygulamalarda genelde formüller kullanılıyor, veri doğrulama yapılıyor, koşullu biçimlendirme ile farklı çalışmalar kolayca gerçekleştirilebiliyor.

Uygulama erişimi

İki seçenek arasında uygulama erişimi konusunda temel bir fark bulunuyor. Google E-Tablolar, mobil sürümü olsa da masaüstü yazılımı olmayan web tabanlı bir uygulama. Bu nedenle cihazlardan kolay erişilebilir yapıda olmasına rağmen Google Drive ile entegre çalışan sistemde bağlantı olması gerekir.  Buna karşın Microsoft Excel hem mobil sürümü hem de web erişimi olan masaüstü uygulaması olarak daha kapsayıcıdır.

Google E-Tablolar ve Microsoft Excel: Hangisi daha iyi?
Google E-Tablolar ve Microsoft Excel: Hangisi daha iyi?

Veri analizi

Her iki uygulamada da verilerin kontrolü ve analizi için yerleşik araçlar vardır. Gelişmiş filtreleme, filtre görünümler, sıralama gibi fonksiyonlara sahip olan uygulamalar, veri analizi söz konusu olduğunda gerekli desteği sunuyor. Sunulan özelliklerde Excel’in daha fazla seçeneğe sahip olması bu alanda öne çıkmasını sağlıyor.

Çizelgeler ve grafikler

Elektronik tabloların en yaygın kullanıldığı alanlardan birisi de girilen verilere göre grafiklerin ve çizelgelerin oluşturulmasıdır. Her iki uygulamada da çizelge ve grafikler destekleniyor. Google E-Tablolar’da eklenmesi daha kolay grafik koleksiyonu bulunuyor. Microsoft Excel ise çok daha geniş bir grafik yelpazesine sahip ve daha fazla özelleştirme seçeneğin sunuyor.

Fiyatlandırma

Fiyat söz konusu olduğunda öne çıkan uygulama ise Google E-Tablolar. Google’ın kendi servisleriyle entegre bir şekilde hizmete sunduğu uygulama, web tabanlı olmasının yanı sıra ücretsizdir. Google E-Tablolar kullanan kişilerin sadece Google hesabı ile oturum açması kullanım için yeterlidir. Daha fazlasına ihtiyaç duyanların ise Google Workspace planları arasından seçim yapması gerekir. Ancak bu daha çok kurumsal kullanımlar için sunulmaktadır.

Microsoft Excel ise ücretlendirme konusunda Google kadar esnek değil. Masaüstü sürümleri ücretli olduğu gibi web sürümleri de belirli kriterler doğrultusunda ücretsiz olabiliyor. Office uygulamaları aboneliği için Microsoft 365’in kullanılması gerekiyor. İleri düzey özellikler ve şablonlar için ücretli sürüm gerekiyor.

Google E-Tablolar, çalışma kitabı başına 200 sayfa içeren yaklaşık 10 milyon hücreyi barındırabilir. Ancak Excel, çalışma kitabı başına milyarlarca hücreyi ve 255 sayfayı işleyebilir.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir