Google, Reuters’in arama motorunda seks oyuncakları, likör ve yüksek riskli yatırımlar için reklamlar bulmasının ardından bu hafta yaşa duyarlı reklam politikasının uygulanmasını derhal iyileştireceğini söyledi. İngiltere düzenlemelerine uyma çabaları kapsamında şirket uygulamayı yeniden düzenledi

İngiltere, geçen Eylül ayında çocukları çevrimiçi olarak izlenmekten korumayı amaçlayan düzenlemeleri uygulamaya başladı. Google, yanıt olarak, 18 yaşından küçük kullanıcılar için Avrupa’daki ve başka yerlerdeki hizmetlerinde ayarları değiştirmeye başladı. Ağustos ayında lanse ettiği önlemler arasında “yaşa duyarlı reklam kategorilerinin gençlere gösterilmesini önlemek için güvenlik önlemlerinin genişletilmesi” vardı.

Arama devi, özellikle alkol, kumar ve reçeteli ilaçlar gibi kategorilerle ilgili reklamların bir Google hesabına giriş yapmamış veya en az 18 yaşında olduğu teyit edilmiş kişilere gösterilmesini durdurmak için otomatik araçlar kullanmaya başlasa da bu konuda pek de başarılı olamadı.

En çok kullanılan Google banner reklam ölçüleri

Google, yaptığı açıklamada “Bazı yaş duyarlı reklam kategorilerini gösterdiğimiz yerdeki politikalarımız var. Söz konusu reklamlar yanlış görülmedi ve bu durumda hizmetten sınırlı olmalı. Bu konuyu ele almak için acil adımlar atıyoruz.” dedi.

Google neden hala gerekli düzenlemeleri yapmadı?

Bildiğiniz gibi Google bir süredir internet reklamcılığında tekelcilik suçlamalarıyla karşı karşıya. Son yaşananlarda Google’ın ini pek kolaylaştırmıyor. Meta Platforms Inc’in (FB.O) Facebook ve Microsoft Corp (MSFT.O) gibi Google reklam rakipleri ya yaşa duyarlı reklamların birçok kategorisini tamamen yasaklıyor ya da reklamlarını reşit olmayanlara maruz kalmayı sınırlayacak şekilde hedeflemek için reklam verenlere sorumluluklar yüklüyor.

Birleşik Krallık Çocuk Yasası, çevrimiçi hizmetlerin, konumlarının ve diğer kişisel bilgilerinin toplanmasını sınırlamak gibi çocukları korumak için 15 tasarım ve gizlilik standardını karşılamasını gerektirdiğinden Google’a gerekli düzenlemeleri en hızlı şekilde yapması yönünde büyük bir baskı var. Şirket yaşa duyarlı reklamların filtrelenmesinin, kurallara uygun hale getirileceği yönünde açıklamalar yapsa da görüşe göre bunları hayata geçirmek de geç kalıyor.

Yönetmelik için kampanya yürüten savunuculuk grubu 5Rights Foundation, teknoloji şirketlerinin düzenli olarak dahili reklam yayınlamaları gerektiğini söyledi. Şirketin kurallar yerine kendi politikalarına uyduğunu belirten 5Rights Foundation “Güvenli arama’ konusunda dikkatli olmalıyız. Teknoloji şirketlerinin iddialarını eylemle desteklemeleri ve özellikle uygulamanın ilk aşamalarında düzenlemelere nasıl uyduklarını göstermeleri gerekiyor.” dedi. Google yorumlara yanıt vermemeyi tercih etti.

Şirket bir süredir çocuklara yönelik reklam politikalarını iyileştireceğini söylese de eğer bu düzenlemeleri yakın zamanda yapmazsa İngiltere’de başı büyük derde girecek gibi görünüyor. Bu düzenlemeleri geciktirmek Google’a milyon dolarla mal olabilir.

Peki siz Google’ın bu tutumu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir