Texas, Indiana ve District of Columbia, Pazartesi günü Alphabet Inc’in Google’ına (GOOGL.O) kullanıcıların gizliliğini ihlal eden aldatıcı konum izleme uygulamalarını kullandıkları için dava açtı.

Dava konuşmalarından bazıları ise şu şekilde;

“Google, tüketicileri yanlış bir şekilde şuna inandırdı: Washington DC’de Başsavcı Karl Racine’nin ofisinden yapılan açıklamada, hesap ve cihaz ayarlarının değiştirilmesi, müşterilerin gizliliklerini korumalarına ve şirketin hangi kişisel verilere erişebileceğini kontrol etmelerine olanak tanıyacak” dedi.

“Gerçek şu ki, Google’ın beyanlarının aksine, müşterileri sistematik olarak gözetlemeye ve müşteri verilerinden kâr etmeye devam ediyor. Google’ın cesur yanlış beyanları tüketicilerin gizliliğinin açık bir ihlalidir.”

Google’a açılan davaların ardı arası kesilmiyor

Washington Eyaleti Başsavcısı Bob Ferguson da Pazartesi günü Google’a dava açtı.

Ferguson, 2020’de Google’ın reklamlardan yaklaşık 150 milyar dolar kazandığını belirtti. Ferguson’un ofisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada;

Apple ve Google’a usulsüz anlaşma gerekçesiyle dava açıldı

“Konum verileri Google’ın reklamcılık işinin anahtarıdır. Sonuç olarak, kullanıcıları bu verilere erişimini engellemekten caydırmak için finansal bir teşvike sahiptir.” dedi

Savcıların ve davacıların kararda hemfikir olmasıyla birlikte Google’a açılan bu davanın yanı sıra sıra hatırlarsanız öncelerinde de kullanıcıların konum verilerini toplaması nedeniyle şirkete benzer bir dava açıldı. O dava da henüz sonuçlanmadı.

Ancak şirket veri gizlilik politikalarıyla son dönemde pek çok ülkede göze batıyor gibi duruyor. Arama motoru pazarında neredeyse tekel haline gelen şirket kullanıcı gizliliğini ön plana alacak adımları atmazsa ödediği ceza bedelleri de artacak gibi görünüyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir