Amerika Birleşik Devletleri’nde açılan bir toplu dava, Apple ve Google’ın ABD yasalarını ihlal ettiğini iddia ediyor. Google’ın Apple’a pazar gücünü korumak için makul bir miktar ödediği iddia ediliyor. Google ve Apple, ABD yasalarını ihlal etmekle suçlandı.

Google’ın Apple’a kendi arama motorunu geliştirmemesi için para verdiği söyleniyor. O zamana kadar Google’ın Apple ürünleri için varsayılan arama motoru olarak Google’ı kullanmak için çok para ödediği biliniyordu.

Güney Kore, Apple ve Google’ın komisyon zorunluluğuna karşı çıktı!

Şu anda Google’ın Apple’a kendi arama motorunu geliştirmesini engellemek için ödeme yaptığı söyleniyor. İki dev aleyhine işlemde “antitröst yasasını” ihlal ettikleri için toplu dava açıldı. Apple’ın kendi arama motorunu geliştirdiği iddiası ilk olarak yaklaşık altı yıl önce ortaya çıktı. Zaman zaman arama motoru geliştirme projeleri hakkında bazı bilgiler gündeme geldi ve Apple tarafından yayınlanan iş ilanları ile gündeme geldi.

Apple ve Google’ın başı dertte

Bugün, Apple’ın arama motorunun yıllardır geliştirilmemesinin nedeninin bu olabileceği tartışılıyor. Google’ın dev bir teknoloji şirketine açtığı davada, kendi arama motorunu geliştiren Apple’a ödeme yaparak “Apple Search” projesinin uygulanmasını engellediği iddia edildi. Varsayılan arama motoru olarak Safari ile Apple ve Google arasında bir anlaşma olduğu yıllardır biliniyordu. Ancak şimdi, Apple ürünleri için varsayılan arama motoru olarak kalacak yasa dışı Google arama sözleşmelerinin olduğu söyleniyor.

2005’ten beri Google’ın Apple’ın arama motoru geliştirmesini engellemek için 50 milyar dolardan fazla ödediği bildiriliyor.Google’ın, arama sorgularının avantajlarını Apple ile paylaştığına ve karşılığında Google’a bu cihazda ayrıcalıklı bir muamele sunduğuna inanılıyor. Davacılar, iki mega şirketin tüm gizli anlaşmaları bozmasını ve adaletin iki şirket arasındaki işbirliğinden önce gelmesini talep ediyor. Ayrıca sektör tekelini önlemek için bu şirketlerin bağımsız hale gelmesini bekliyoruz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir