Google, şirketin konum takibine ilişkin bir soruşturmayla 40 ABD eyaletle 391,5 milyon dolarlık bir anlaşmaya varmayı kabul etti. İşte detaylar;

Google 2022 FIFA Dünya Kupası için güncelleme yaptı

Michigan Başsavcılığı, Google’ın ihlaller sonucu 391,5 milyon dolar ödeyeceğini açıkladı. 40 ABD eyaletinde dünyanın en çok kullanılan arama motoru olan Google’ın, kullanıcıların konumlarını yasa dışı olarak izlediği yönünde soruşturma başlatılmıştı. Oregon ve Nebraska tarafından yürütülen soruşturma sonucu şirketin kullanıcı konumlarını yasa dışı bir şekilde izlediği ortaya çıkarılarak Google yüklü miktarda para ceasına çarptırıldı.

Bu arada Iowa Başsavcılığı, ödemeye ek olarak, Google’ın konum izleme gerçekleştiği tüketicilere karşı daha şeffaf olması ve belirli bir web sitesinde konum izleme verileri hakkında ayrıntılı bilgi sağlaması gerektiğini duyurdu.

Iowa Başsavcısı Tom Miller açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Tüketiciler cihazlarında konum verilerini paylaşmamayı seçerlerse, hiçbir şirketin faaliyetlerini takip etmediğinden emin olmalılar” dedi. “Bu anlaşma, şirketlerin tüketicilere ve federal ve eyalet yasalarına nasıl uyduklarına karşı şeffaf olmaları gerektiğini gösteriyor”

Başsavcılar anlaşmayı tüketiciler için tarihi bir zafer ve ABD tarihinde en büyük özel anlaşma olarak nitelendirdi.

Connecticut Başsavcısı William Tong yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“391.5 milyon dolarlık bu anlaşma, teknolojiye bağımlılığın çağda tüketiciler için tarihi bir zafer. Konum verileri, Google`ın topladığı en hassas ve önemli kişisel bilgiler ve müşterilerin buna uymamasının birçok neden olabilir.

Google karşı ilk dava değil!

Arizona eyaleti de Google`a karşı benzer bir dava açmış ve Ekim 2022’de şirketle 85 milyon dolar anlaşmaya varılmıştı.

Benzer şekilde, Teksas, Indiana, Washington eyaleti ve Columbia Bölgesi de Google’a kullanıcıların gizliliğini ihlal eden, hileli site izleme uygulamaları nedeniyle ocak ayında dava açmıştı. Son dönemlerde özellikle gizlilik ilkeleri nedeniyle sık sık davayla karşılaşan Google’ın hem kullanıcılarını elinde tutmak, hem de daha fazla tazminat ödememek için şeffaf ilkelerine sadık kalması gerekiyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir