Startups.watch tarafından her çeyrek düzenlenen Türkiye Girişim Ekosistemi etkinliği, geçtiğimiz Salı günü JUSTWork’te gerçekleşti. Etkinlikte, Türkiye’nin girişim ekosistemi hakkında önemli bilgiler paylaşıldı. İşte etkinlikte öne çıkan bazı başlıklar şu şekildeydi: 

Bulut Altyapılarını Geliştiren Cast Al 20 Milyon Dolar Yatırım Aldı.

Yatırımlar düşüş gösteriyor

2023’ün ilk yarısında, Türkiye’nin girişim ekosistemi büyük bir hareketlilik yaşadı. Bu dönemde 130 farklı yatırım turunda toplamda 111 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildi. Ancak, ikinci çeyreğe odaklandığımızda 72 yatırım turunda sadece 52 milyon dolarlık yatırım yapıldığı görülüyor. Bu durumda, yatırım miktarı geçen yılın aynı çeyreğine göre %59 oranında düşüş göstermiş oldu.

Düşüşler birçok farklı ülkede de görülüyor

İngiltere’de 2023 yılının 2. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemlerine göre yatırım miktarı yarıdan fazla düşüş gösterdi, İsrail’de de yine aynı şekilde yatırım miktarı yarıdan fazla  şekilde düşüş yaşadı düştü.

Türkiye Avrupa’da gerileme yaşadı

Türkiye 2023 yılının ilk yarısı içerisinde, birçok ülkeye göre  yatırım adedi olarak iyi durumda olmasına rağmen yatırım miktarı açısından Norveç, Estonya ve Yunanistan’ın altında olarak aşağı sıralarda yer aldı. Polonya, Portekiz ve Bulgaristan’ın üstünde yerini aldı.

Türkiye Orta Doğu ve Kuzey Avrupa’da Konumunu Korumaya Devam Ediyor

Türkiye 2023 yılının ilk yarısında Suudi Arabistan ve Arap Emirlikleri’nin alt sırasında yer alırken, Mısır’ın ise üstünde yerini aldı.

En Çok Yatırım Adedi Oyun Sektöründe Gerçekleşti

2023’ün ilk yarısında oyun sektöründeki yatırımlar düşüş eğilimini sürdürdü. Ancak, yatırım adedi açısından bakıldığında, dikeyler arasında en çok yatırım alan sektör oldu. Bununla birlikte, enerji, sürdürülebilirlik, fintech ve pazaryeri gibi diğer dikeyler de yoğun ilgi gören alanlar arasında yer aldı.

Kitle fonlaması da hala büyük bir ilgi görmeye devam etti. 2023’ün ilk yarısında, tohum aşamasındaki her dört yatırımdan biri, paya dayalı kitle fonlama yöntemiyle gerçekleşti. Toplamda 28 tur içerisinde, girişimler 9.3 milyon dolar toplanmış oldu.

Kurumlar yatırımlara alıştı

2023 yılının ilk yarısında, kurumlar ve kurumsal girişim sermayesi fonları toplam 130 yatırım turunun 39’unda yer aldılar.

GSYF sayısı 270’e ulaşmış durumda

SPK tarafından kuruluş izni verilmiş olan GSYF sayısı 270’e ulaştı. GSYF’ler de 2023 yılının ilk yarısında her iki yatırımın birinin arasında yer aldı.

En büyük satınalma N11  geçekleştirdi

2023 yılının yarısında en büyük satın alma Getir’in n11’in kalan hisselerini de alınmasıyla gerçekleşmiş oldu.

Girişimler yurt dışı satın alma konusunda iştahlı

2023 yılının ilk çeyreğinde bir Hırvatistan girişimini satın alan bir Türk şirketi, ikinci çeyrekte ise Papara adlı Türk fintech şirketi İspanya’dan Rebellion adlı bir girişimi satın aldı. Son dönemde, yerli ve yabancı girişim satın almalarına daha sık rastlamaya başladık ve girişimlerin bu konuda büyük holdinglere göre daha iyi bir performans sergilediği görülüyor.

Kadın girişimlerin almış olduğu yatırımlar azaldı

2023 yılının ilk yarısında 130 yatırımın sadece 19’unda kadın girişimci vardı.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ - İŞLETME BÖLÜMÜ SON SINIF ÖĞRENCİSİ

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir