AFP’ye gönderilen bir basın açıklamasında Getir, Fransa’dan çekilmeyi planladığını bildirdi. Bir hatırlatma olarak, Getir hızlı ticaret kavramına öncülük etmişti. Bu hizmetler, bir teslimat aralığı seçmeden market alışverişi yapmanıza imkan tanıyor. Bunun yerine Getir gibi şirketler siparişiniz hemen hazırlamaya başlıyor ve genellikle 30 dakikadan kısa bir süre içinde ürünlerinizi teslim edebiliyor.

Kökeni Türkiye’ye dayanan Getir, bu alanda sektördeki en büyük oyunculardan biri. Getir, hazır market pazarının zirvesindeyken 11,8 milyar dolarlık bir değerlemeye ulaştı ve birçok Avrupa ülkesine yayıldı.

Hızlı ticaret, şirketlerin büyük şehirlerde karanlık depolardan oluşan bir ağ kurması gerektiğinden bazı yüksek ön maliyetler gerektiriyor, böylece müşteriler en yakın karanlık depolardan sadece birkaç dakika uzakta yaşıyorlar. Ancak fonlar kurudu ve birçok hızlı ticaret girişimi zamanında kârlılığa ulaşamadı. Getir bu nedenle 2022’nin sonlarında Gorillas’ı satın aldı. Gorillas’ın kendisi de hem hazır yemek hem de bakkaliye teslimatı yapan bir Fransız girişimi olan Frichti’yi satın almıştı.

Getir şirketinin sözcüsü AFP’ye, “Yerel makamların dayattığı karmaşık yasal ortam ve düzenlemeler şirketin başarısını çok zorlaştırdı” açıklamasını yaptı.

Fransız hükümeti Mart ayında karanlık depoların mağaza yerine depo olarak kabul edilmesi gerektiğine karar verdi. Bu sayede yerel yönetimler şehir merkezlerinde depolara izin verip vermeyeceklerine karar verme şansına sahip oldular.

Fransa’da Getir gibi bir çok hızlı market teslimatı çöküyor

Bundan sonra ne olacağı henüz belli değil. Getir, Fransa pazarından tamamen çıkmayı planladığını söylerken, şirket iflas bildirisinde de bulundu. Mahkeme tarafından atanan yöneticiler hâlâ Getir’in Fransa’daki bazı faaliyetlerini devralmak isteyecek başka bir şirket arıyor. Diğer taraftan Getir’in Fransa’daki 1.800 çalışanı, iflas sürecinin sonucuna bağlı olarak birkaç hafta içinde iş bulup bulamayacaklarını bilmiyorlar.

Getir küçülmeye gidiyor

Getir’in rakiplerinden Flink de daha önce Fransız rakibi Cajoo’yu satın almıştı. Son olarak Flink de Fransa’da iflas bildiriminde bulundu.

Gopuff’a baktığımızda ise, şirketin çoktan Ocak ayında ülkeden çekildiğini görüyoruz. Başka bir deyişle, Fransa’da tüm hızlı market teslimatı sektörü ortadan kalkıyor gibi görünüyor.

Grafik Tasarım bölümünde öğrenci. İmza İnternet Teknolojileri'nde dijital çırak olarak eğitim alıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir