Facebook’un heyecanla beklenen etkinliği sonunda gerçekleşti. Sanal ve gerçek hayatın birleştirildiği Metaverse kavramı hakkında yeni açıklamalar yapıldı. Facebook’un sunumu, gelmiş geçmiş en iyi sunumlardan biri olarak değerlendirildi. 

Günümüzde sanal gerçeklik teknolojisi şu an için tam anlamıyla gelişmemiş olsa da konuyla ilgili olarak yapılan girişimler, gelecekte gerçek anlamda iki hayat yaşanacağını gösteriyor. 2018 yılında vizyona dahil olan Steven Spielberg yapımı Ready Player One, geleceğe yönelik bir bakış açısı oluşturuyor. Ancak bahsedilen bu sona gelebilmek için epey zaman var gibi gözüküyor. Sanal gerçeklik alanında yüklü miktarlarda yatırım yapan şirketler arasında Facebook’da yer alıyor. Uzun yıllar önce Oculus’u kendi bünyesine katan Facebook, sanal gerçekliği sanal gerçekliği daha üst düzeye çıkarmaya yönelik hareket ediyor. Bugün içerisinde gerçekleşen Keynote etkinliği ile beraber Mark Zuckerberg, ‘Metaverse’ olarak adlandırılan, sosyal medyanın gerçeklik, hatta sanal hayat haline döndüğü gelecek planlarından söz etti. 

Gerçek hayat, sanal hayat bir arada

31

Mark Zuckerberg, tarafından yapılan sunum, geçmiş Facebook etkinliklerinin aksine bir ürün değildir. Burada geleceğe yönelik hareket ediliyor. Zuckerberg’ün Metaverse sunumu, gözlükler takıldığında bambaşka bir dünyaya geçiş yapmanız konusunda yardımcı oluyor. Kurulan bu sınırsız sanal ortam içerisinde arkadaşlarınızla buluşabilir, konuşabilir, oyun oynayabilir ve hatta konsere dahi gidebilirsiniz. Yani gerçek hayatta yapılan her şeyi sanal ortamda da dilediğiniz gibi yapabilirsiniz. Şirketin kurucusu ve CEO’su gelecek yıllar içerisinde şirketin neye odaklanacağına dair şu sözleri aktardı; “Önümüzdeki yıllarda, insanların bizi öncelikle bir sosyal medya şirketi olarak değil, bir metaverse şirketi olarak görmesini bekliyorum.”

Oyunlar, hologram teknolojisine sahip oluyor

Sanal gerçekliğin yanı sıra aynı zamanda artırılmış gerçeklik de Metaverse ile günlük yaşantının içerisinde yer alabilir. Takılan gözlükler ile beraber istediğiniz her yerde arkadaşlarınızda çeşitli etkinlikler gerçekleştirebilirsiniz. Arkadaşlarınız sanal karakteri ile her daim yanınızda olabilir. Etkinlik kapsamında ortaya çıkan gözlükler ile söz edilen sanal etkinliklerin her birini gerçekleştirebilirsiniz. Bu gözlüklerin tanıtımının ne zaman yapılacağı henüz belli değildir. 

32 3

WhatsApp da Metaverse içinde yer alacak

Bir diğer açıdan ise sunumdan görüldüğü üzere bir diğer heyecanlandırıcı yenilik, gelecekte büyük oranda mesajlaşmak için tercih edilen WhatsApp uygulaması ile ilgilidir. Sunum kapsamında Mark Zuckerberg, sanal ortamdayken WhatsApp’tan bri arama alıyor ve sörf oynamaya davet ediliyor. Bu durumu, WhatsApp’ın Metaverse oyunlarına giriş yapılacağının bir göstergesidir. Zuckerberg, sanal gerçeklik dünyasına gelecek olan ve Metaverse kavramını yaşatacak olan yeni oyunların da duyurusu yapıldı. Bu oyunlar arasında da GTA: San Andreas da yer alıyor.

İş hayatı da Metaverse’de yer alıyor

33 2

Eğlence ve oyunların yanı sıra Metaverse, iş hayatını da sanal ortama ekliyor. Artık fiziksel olan ofislerin yerini sanal ortamlarda görebilirsiniz. Hatta isterseniz kendinize ait bir sanal ofis oluşturabilirsiniz. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir