Özellikle bilgisayarlarda oyunları akıcı bir şekilde oynamak için yüksek bir FPS değerine ihtiyaç duyulur. Peki her alanda karşımıza çıkan FPS nedir, nasıl ölçülür ve olması gereken FPS değeri nedir? Soruları her zaman merak edilen terimlerden olmuştur. Bizde sizlere bu içeriğimizde FPS terimine dair merak edilen tüm soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız. Bilgisayar oyunlarında özellikle karşımıza sıkça gelen FPS kavramı daha çok rekabetçi ve nişancı tarzı oyunlarda oldukça önemlidir. Bu noktada yüksek FPS değeri almak oyunu hem daha akıcı yapacağı hem de rekabette sizi bir adım daha önde tutacağı için oldukça önemlidir.

Peki hakkında sadece oyun bilgisi bulunan FPS nedir? FPS değerini nasıl ölçebileceğinize dair ve yüksek FPS için gerekli olan içeriklerin neler olduğunu gelin bu rehber içeriğimizde sizlere aktarmaya çalışalım. Yazımıza ilk olarak FPS nedir? Sorusunun cevabını vererek başlayalım.

FPS nedir?

1 1590744177

FPS iki şeyin kısaltılmasıdır. Bunlardan ilki oyun türü olan First Person Sooter (Birinci şahıs nişancı) diğer ise asıl sorumuz olan Frames Per Second (Saniyedeki kare sayısı) olandır. FPS, görüntü cihazınızın performansını ölçmeye yarayan bir kavramdır. Görüntüleme ekranında her saniye gerçekleşen tam kare tarama sayısı FPS değeri olarak yansıtılmaktadır. FPS değerinin yüksek olması ekrandaki görüntünün daha akıcı bir şekilde olmasına olanak sağlamaktadır. Bu şekilde ekran başındaki kişi görüntüyü çok daha akıcı ve pürüzsüz bir şekilde görür ve yüksek bir oyun deneyimi yaşar. Bu noktada yüksek FPS değeri her zaman daha önemlidir. Günümüzün monitör teknolojilerinde oyunlar 300 FPS’lerin üzerine tırmanabiliyor.

FPS nasıl ölçülür?

2 1590744182

FPS değerini oyun esnasında ölçmek için birçok araç ve program bulunuyor. Başlıca olarak MSI Afterburner uygulaması ile beraber FRAPS programını önerebiliriz.

  • FRAPS programını indirin ve kurun.
  • Programı kurduktan sonra açın ve üst tarafta yer alan FPS kısmına tıklayın.
  • Ekranın sağ üst bölümünde yer alan Overlay Corner bölümünden FPS değerinin konumlanacağı köşeyi seçin.
  • Overlay Hotkey kısmına FPS göstergesini açıp kapayacak olan tuş atayın.

FRAPS baktığınız zaman aslında bir bilgisayar ekran video kaydedici programdır. Ancak sağladığı özellikler ile FPS değerinizi oyun esnasında görebilirsiniz. Eğer oyunu Steam üzerinden aldıysanız FPS değerinizi yine GeForce Experience gibi uygulamalar üzerinden de görebilirsiniz.

FPS nasıl artırılır?

3 1590744194
  • Ekran kartı sürücülerinizi güncel tutun.
  • Arka plandaki gereksiz uygulamaları kapatın.
  • Sürücüleri birleştir ve iyileştir işlemlerini yapın.
  • Bilgisayarınızın güç ayarlarını düzenleyin.
  • Windows’un gereksiz görsel efektlerini kapatın.
  • Oyun çubuğunu kapatın ve arka plan kaydını devre dışı yapın.
  • Oyunun grafik ayarlarını değiştirin.
  • Tam ekran modunu tercih edin.
  • Bilgisayarınızın donanım parçalarını değiştirin ve yükseltin.

Oyunlarda düşük FPS sorunu yaşıyorsanız başlıca yapmanız gereken işlemler bilgisayarınızın donanım parçalarını güçlendirmek olacaktır. Donanım parçalarınızı güçlü ekran kartı gibi detaylar ile yükseltmek FPS değerinizi direkt bir şekilde artıracaktır.

İdeal FPS değeri kaç olmalıdır?

Oyun oynarken yüksek FPS almak daha akıcı bir görüntü sunabilmektedir. Ancak bilgisayarınızın monitörüne de bağlı olarak yenileme hızı da önemli bir faktördür. Günümüz oyunlarında 30 ve daha üstü FPS değerleri aslında yeterlidir. 30 FPS ve aşağısındaki değerlerde oyunlarda takılmalar başlayacaktır. Oyunlarda akıcı bir görüntü için ise 60 FPS idealdir. 60 ve üstü değerlerde daha akıcı ve pürüzsüz bir oyun deneyimi yaşanabilir. Monitörünüz 60 Hz yenileme hızına sahipse 300 FPS değer almanız bir anlam ifade etmeyecektir. Ekran sizlere sadece 60 FPS sunacaktır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir