Forbes’in paylaşımında yer alan dikkat çekici kısım 2023’te trend olacak 10 teknoloji bundan sonraki yıllarda teknolojik gelişmelere yön verebilir.

Son yıllarda yapay zeka alanında çok önemli gelişmeler görmekteyiz, 2022’de Şu an bunun zirve noktalarından biri. Hem yazalım hem donanım olarak katlanarak artan bütün etkisi ve yeni araştırmalar teknolojinin ilerleyişini oldukça hızlandırıyor.

Forbeste yer alan habere göre 2023 yılı AI sistemlere yönelmesi öncelikler arasında yer alması bekleniyor. Ön plana çıkması beklenen diğer teknolojik konuları arasında metaverse, AR, VR ve web3 yer alıyor.

Merkeziyetsiz verilerin blockchain ile temas noktası olan Web3’ün bir sonraki evreye ulaşması ve metaverse dünyasının da hızlı ve kararlı bir şekilde büyüyerek şu an olduğundan çok daha ciddi bir ekonomik ekosistem olması beklentiler arasında.

Liste 2022’de takip edilmesi gereken 5 kripto trendi

2023’te trend olacak 10 teknoloji

1- Yapay zeka

2023 yılında yapay zekanın yaygınlaşması ve kullanımının önemli ölçüde artması bekleniyor. Yapay zekanın yapacağı herhangi bir işlemin hizmetin ürünün oluşturulmasında sağlayacağı katkı ile birlikte perakende tarafında daha fazla kullanım imkanı olacağına dikkat çekiyor.

Yapay zeka destekli algoritmaların önerdiği ürünlerin geliştirilmesinin yanı sıra temassız otonom alışveriş ve teslimatın 2023 yılında çok fazla rağbet görmesi bekleniyor. Aynı zamanda ürün ve hizmet ödemelerinin de paralel olarak yapay zeka desteği ile daha kolay hale gelmesi bekleniyor. Ülkemizde de yavaş yavaş görmeye başladığımız online alışveriş yap mağazadan teslim al süreçlerinin de plana çıkması bekleniyor

2- Metaverse, AR ve VR

Son dönemde hayatımıza yüksek hızda giriş yapan metaverse 2023’te de popülerliğini korumaya devam edeceği aşikar. Uzmanlar, meteverse dünyasının 2030 yılına kadar küresel ekonomide 5 trilyon dolarlık bir potansiyeli bulaşmasını bekliyor. 2023 yılında bu sürecin temelini oluşturan önemli bir güzel olacağına düşünüyorlar. Metaverse gelişmesi ile birlikte AR (Artırılmış gerçeklik) ve VR (Sanal gerçeklik) teknolojilerindeki gelişim hızının da artması beklentiler arasında.

3- Web3

Merkeziyetsiz ürün ve hizmetler üretilmeye ve geliştirilmeye devam ettikçe blockchain teknolojisi de 2023 yılında ilerlemesine devam edecek. Şu anda sahip olduğumuz verileri bulutta saklıyoruz, mevcut veri depolamayı merkezileştirmezsek ve blockchain kullanımı ile verileri şifrelersek hem daha güvenli hem de mevcut verileri erişmek ve analizini sağlamak için şimdikinden daha farklı yollara sahip olacağız.

NFT’ler de Yeni yılda daha pratik ve kullanışlı halde karşımıza çıkacak.

4- Dijital ikiz teknolojisi

Son dönemde karşımıza çıkan yeniliklerden bir tanesi de dijital ve fiziksel dünyalar arasında ortaya çıkan bir bağ olduğunu görüyoruz, 2023’te de bu kullanımın artması beklentiler arasında. Dijital ve fiziksel dünyaları birleştiren 2 bile sana söz konusu; 3D baskı ve dijital ikiz teknolojisi. Dijital ikizler, gerçek dünyadaki süreçleri operasyonların veya ürünlerin güvenli bir dijital ortamda yeni fikirleri test etmek için kullanılabilecek sanal simülasyonlar olarak ifade edebiliriz.

Formula 1 ekipleri hem fiziksel aracı hazırlıyor hem de oluşturdukları aracın dijital ikizini oluşturuyor ve dijital ikizi tüm testleri gerçekleştirmek için kullanıyorlar. Dijital ikiz teknolojisi her zaman hem de maliyet avantajı sağlıyor.

5- Nanoteknoloji ve gen düzenleme

Mevcut dünya düzeninden farklı olarak gelecek senaryolarında ürünleri bitkileri hatta insanları düzenleyip değiştirme imkanı olan şartlarda yaşayacağımız konuşuluyor. Nanoteknoloji alanında yaşanan gelişmelerin 2023 yılında ön plana çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Bununla birlikte birkaç yıldır hayatımızda olan CRISPR- Cas9’un kullanım alanının genişleyeceğinin de vurgulandığı görülüyor yani bu da demek oluyor ki kendi düzenlemesinin yaygınlaşması söz konusu olacak.

6- Kuantum

Kuantum hesaplamayı geniş ölçekleri ulaştırmak ve geliştirmek için dünya adeta bir yarış halinde. Mevcut bilgiyi depolamanın ve işlemenin yeni yollarına bulabilmek için kullanılan kuantum hesaplama, şu an kullandığımız en hızlı geleneksel işlemciden trilyon kat hızlı bilgisayarlar ortaya çıkartabilir.

7- Yeşil enerji

Dünyamızı bekleyen tehlikeler arasında belki de açılması en büyük zorluklardan biri iklim krizi olacak, diğer sorumluluk ise karbon emisyonlarının azaltılması.

2023’te öne çıkması beklenen teknolojik gelişmelerden bir tanesi yeşil hidrojen. Yeşil hidrojen, yok denecek kadar az sera gazı emisyonu üreten yeni bir enerji kaynağı. Büyük şirketlerin bu alanda ciddi yatırımları göze çarpıyor.

Yeşil hidrojen teknolojisi ile birlikte yine enerji alanında yer alan güneş ve rüzgar gibi türlerde de hızlı ilerlemelerin devam ettiğini görmemiz beklentiler arasında

8- İnsansı robotlar

Şimdiye kadar görmeye alıştığımız insan özelliklerine yaklaşan robotların hem görünüm hem de yetenek açısından insanlara çok daha fazla benzeyeceği ön görülüyor. Söz konusu insansı robotlar gerçek dünyada değerlendirilmeye başlanacak bu konuda öncü sektörler turizm ve sağlık sektörü olacak aynı zamanda üretim ve lojistik alanında da insanlarla birlikte insansı robotları daha sık görmeye başlayacağız.

9- Otonom sistemler

Dünyasında çok fazla konuşulan ve karşılaştığımız konulardan bir tanesi özellikle lojistik ve teslimat sektörlerinde kullanılması planlanan otonom sistemler çok daha hızlı ilerleyecek gibi görünüyor. Şimdiden fabrika ve depolarda kısmen bazılarında tamamen otonom sistemleri görmekteyiz. 2023 yılında daha fazla gemi ve teslimat robotları ile birlikte daha fazla sürücüsüz otomobil ile karşılaşmamız söz konusu olacak.

10- Sürdürebilir teknoloji

2023’te sürdürülebilir teknolojik konusunda daha ileriye doğru atılmış adımları göreceğimizi söyleyebiliriz. Şu an kullandığımız tüm teknolojik eşyaların içerisinde onların çalışmalarını sağlayan çipler yer alıyor. Söz konusu çiftlerin üretiminde ise kaynağı sınırlı Toprak mineralleri kullanılıyor yani bu kaynaklar sınırlı olduğu için söz konusu kaynakların daha uzun süreli kullanımı için daha daha az hastalanan tüketiciler ve bu alana odaklanmış şirketler ile karşılaşacağız

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir