Amazon tarafından geliştirilen Fire OS, özel bir Android arayüz olarak dikkat çekiyor. Amazon Fire tabletlerinin tümünde kullanılan bu arayüz Android işletim sistemine benzemediğinden dolayı çoğu kişi tarafından yeni bir işletim sistemi olarak algılanıyor. Ancak bu arayüz Android işletim sisteminde yapılan kapsamlı değişiklikler ile birlikte Amazon’a özgü hale getirilmiş bir Android. 

Amazon Fire OS özellikleri neler?

Amazon tarafından geliştirilmiş özel sürüm Android tarafından onaylanmamış bir sürüm olduğu gibi herhangi bir Google hizmetini de içermemektedir. Amazon AppStore ile desteklenen bu özel sürümde, kullanıcılar Android uygulamalarının kullanmak istediği zamanlarda bu uygulama mağazası üzerinden işlem yapmak zorundadır. Ancak çoğu uygulama için destek olmaması, bazen kısıtlamalar ile karşılaşılmasına neden olabilir. 

İşletim sistemi için güncellemeler çok sık yapılmadığı gibi şu anda piyasadaki yaygın bir şekilde kullanılan cihazlarda dahi Android 9 üzerine yapılan kurulumlar bulunuyor. Bu da uygulama konusunda daha kısıtlayıcı bir durumun ortaya çıkmasına neden oluyor. 2015 yılında piyasaya sunulan cihazlar ile birlikte kullanılmaya başlanan yeni özel sürüm, Amazon ile özdeşleşmiş durumda. Android destekli olmasına rağmen özel bir şekilde geliştirilmesi nedeniyle görünüm ve tasarımda bazı farklılıkların bulunduğu unutulmamalı.

Ana ekran, tüm uygulamalarını barındıracak şekilde hazırlanırken yatay kaydırma özelliği sayesinde farklı sekmeler arasında geçişler yapılabiliyor. Gezinme çubuğunu sol alt tarafında küçük bir ana sayfa simgesi var. Bu bölüm üzerinden cihaz kontrol paneline ulaşılıyor. Böylece Amazon tarafından geliştirilen diğer ev cihazlarına da bu bölümden ulaşabilirsiniz. Amazon uygulama mağazası gibi pek çok farklı yeniliğin bulunduğu bu özel sürüm, böylece Amazon kullanıcıları için farklı bir deneyim vaat ediyor.  Türkiye’de yaygın bir kullanıma sahip olmasa da bu ürünlerin satışları yapıldığından dolayı isteyenler kolayca bu özel sürümlere ulaşabilir.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir