FIFA, 2022 Dünya Kupası’nda hakemlerin ofsayt pozisyonlarını kolaylıkla tespit etmek için yapay zeka destekli kameralardan faydalanacak. Bu yarı otomatik çalışan sistem, topa yerleştirilen bir sensörden faydalanacak. Söz konusu bu sensör, topun saha içerisindeki yerini saniyede 500 kez merkeze gönderecek. Stadyumun çatısına yerleştirilen 12 adet takip kamerası ise makine öğrenmesinin yardımıyla oyuncuların vücudundaki 29 noktayı takip edecek.

Yazılım sayesinde bu veriler birleştirilecek ve oyuncular ofsayt pozisyonundayken otomatik uyarılar ile karşılaşacak. Bu uyarıların alıcısı VAR odasındaki hakemler olacak. Doğrulamanın yapılmasının ardından kesin olarak verilecek karar hakem tarafından verilecek. FIFA tarafından yapılan açıklamada, tüm bu sürecin sadece birkaç saniye süreceği ve ofsayt kararlarının çok daha hızlı bir şekilde verileceği belirtildi. Yapay zeka sayesinde oluşan animasyonlar hem stadyumda hem de TV yayınlarında yer alacak. Bu sayede seyircilerin kafasında oluşabilecek tüm soru işaretlerinin de önüne geçilmiş olacak.

fifa 2022 dunya kupasi yapay zekaya takip edilecek

Futbolun teknolojik gelişimleri benimsemesi 2018 Dünya Kupası’nda VAR’ın kullanılmasıyla daha da hızlandı. Hakemlerin tartışmalı kararları, saha kenarlarında yer alan ekranlar üzerinden doğrulanmasına veya değiştirilmesine yardımcı olmak adına VAR sistemi de futbolda yaşanan tüm tartışmaların önüne geçememişti. FIFA Hakem Komitesi Başkanı Pierluigi Collina, yeni sistemin oyundaki kişi etkisini azaltmayacağını söyledi. Hakem ve yardımcıların sahada esas karar vericiler olacağını söyleyen Collina, “daha hızlı ve doğru kararlar” alınacağını belirtti.

FIFA Başkanı Gianni Infantino ise şu şekilde konuştu: “Bu teknoloji üç yıllık yoğun araştırma ve testlerin sonucu. Takımlar, oyuncular ve seyirciler için en iyi sonucu sağlamaya yönelik. FIFA olarak bundan gurur duyuyoruz ve 2022 Dünya Kupası’nda yarı otomatik ofsayt teknolojisinin sonuçlarını görmeyi heyecanla bekliyoruz.”

OnePlus 10T, tüm zamanların en iyisi olabilir mi?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir