Son dönemlerde kan şekeri ölçen yüzük ve benzeri akıllı cihazlara yönelik FDA’dan önemli bir uyarı geldi. Uyarıda kullanıcıların dikkatli olması gerektiği ifade edildi.

Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi tarafından yayınlanan son raporda, piyasadaki cihazlara yönelik bir uyarıya yer verildi. Son dönemlerde kan şekeri ölçtüğünü iddia eden cihazların piyasada yer almaya başladığını söyleyen FDA,  kurum tarafından bugüne kadar kan şekeri ölçtüğü doğrulanan bir cihazın onaylanmadığı ifade edildi. Akıllı giyilebilir cihazlar için gelecekte kan şekeri ölçümü yapılmasına kesin gözüyle bakılsa da şu ana kadar böyle bir teknoloji için FDA’dan onaylama gelmemiş olması dikkat çekici.

FDA’dan Kan Şekeri Ölçen Cihazlarla İlgili Önemli Uyarı!
FDA’dan Kan Şekeri Ölçen Cihazlarla İlgili Önemli Uyarı!

Kan Şekeri Ölçümünde Samsung Öncü Olabilir

Kan şekeri ölçme noktasında hiçbir marka ilk adımı atmamış olsa da arka plandaki çalışmalar sürüyor. Bu konudaki öncü markalardan birisi ise Samsung olabilir. Zira Samsung, kan şekeri ölçümü yapılması noktasında önemli çalışmalar ve yatırımlar yapıyor. Apple ya da Samsung cephesinden bu alanda ilk adımın gelmesi bekleniyor. Şeker ölçümü gibi tansiyon ölçümü de yine cihazlarda yer alması beklenen özellikler arasında. Samsung cephesinden konuyla ilgili yapılan son açıklamalar da bu iddiaları doğruluyor. Zira Samsung adına Hon Pak açıklamalarında, “Eğer sürekli olarak kan basıncı (Tansiyon) ve kan şekeri (Glikoz) ölçümü yapabilirsek, bambaşka bir oyuna girmiş oluruz. Bence herkesin ulaşmaya çalıştığı nokta da bu. Bunun için önemli yatırımlar yapıyoruz.” denilmişti.

Akıllı cihazlarda kan şekeri ölçümünün önündeki en büyük engel kan akıtmadan testin yapılamayacak olması. Cihazlarda sensörler üzerinden veri toplanıyor olması nedeniyle şirketlerin bu konuda daha gelişmiş teknolojilere imza atması gerekiyor. Bu alandaki yeni modeller 2025 ya da 2026 yılında piyasada olması bekleniyor.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir