Facebook çatısı altında yer alan hizmetlerde yaşanan tarihin e uzun süreli kesintisine neyin sebep olduğu ile ilgili birbirinden farklı cevaplar veriliyor. Konuyla ilgili olarak gelen cevaplar arasında en dikkat çekeni ise söz konusu bu kesinti sorununun Facebook’un yaşamış olduğu bazı teknik sorunlar ve hatalardan dolayı gerçekleştiği iddiasıdır. 

Facebook ve bünyesinde yer alan Instagram, WhatsApp gibi tüm hizmetlerde dün akşam saatlerinden itibaren çok ciddi bir erişim sorunu yaşandı. Tüm akşam boyunca devam eden erişim sorunları sırasında kullanıcılar bu servislerin hiç birine erişim sağlayamadılar. Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Facebook, sorunu çözmek adına çalışmalar yaptıklarını dile getirirken durumun neden kaynaklandığına dair herhangi bir açıklama yapılmadı. Bu da sorunların yanı sıra pek çok çok iddianın da ortaya atılmasına sebep oldu. Kimileri Facebook platformunun hacklendiğini belirtirken, kimi kişiler ise sorunun teknik hatalardan kaynaklandığını belirtti. 

15 1

Sorun BGP ve DNS sunucularından dolayı yaşanmış olabilir

Bu gibi haberlerde henüz tazeliğini korurken ve konu hakkında da resmi bir açıklama yapılmamışken ortaya çıkan bilgilerin sadece iddialardan ibaret olduğunu unutmamak gerekir. Böyle zamanlarda pek çok bilgiye rastlamak mümkündür. Fakat elbette ki her iddia sadece bir bilgi kirliliği değil, oldukça kuvvetlidir. Konu ile ilgili olarak ortaya atılan güçlü iddialardan biri Facebook platformunda bu akşam saatlerinde yaşanan tarihi çökmenin arkasında şirketin BGP ve DNS sunucularından kaynaklanan hatalar olduğudur. Söz konusu bu iddianın kaynağında ise CloudFlare başkan yardımcısı Dane Knecht var. 

16 1

Knecht, attığı bir tweet ile Facebook’un DNS sunucularının çöktünü ve BGP’nin de (Border Gateway Protocol – Sınır Geçit Protokolü) devre dışı kaldığını belirtti. Burada temel nokta ise BGP’dir. Gelişmiş bir yönlendirme protokolüne sahip olan BGP, internette bulunan otonom sistemler arasında bilgi paylaşmak ve yönlendirme yapmak adına ağ protokolü ve internette yapılan tüm aramalar temelde bu protokol sayesinde yapılıyor. Fakat BGP’nin devre dışı kalması, söz konusu bu sistemlerde herhangi bir işlem yapılmaması, Facebook platformunun bu şekilde bir senaryoda kendi DNS sunucuların erişim sağlayamaması anlamına gelir. Bu da yaşanan bu büyük çöküşe sebep olacak şekilde bir teknik arızadır. Bu soruna sebep olan durumun ise Facebook mühendislerinin bir yapılandırma esnasında yapmış olacakları bir hata olduğu dile getirildi.

Durumun sona ermesi için ise veri mühendislerinin fiziksel olarak bu yönlendiricilere müdahale etmesi gerekir. Fakat çalışanların merkeze giriş yapamaması, yaşanan sorunun uzun saatler sürmesine sebep oldu. Bu anlamda ise Facebook örneğine şu şekilde açıklama getirmek mümkündür; Facebook ağına BGP yönlendirmesi olmadan Facebook platformunun kendi DNS sunucularına erişim sağlanmıyor. Aynı şekilde Facebook’un bünyesinde yer alan Instagram, WhatsApp ve Oculus VR’a da erişim sağlanamıyordu. Bu iddianın gerçek olduğu ve çöküşün arkasında olan sebep, fakat Facebook resmi bir açıklama da bulunduğunda kesinlik kazanacak. Şu an için hacklenme iddiaları da, diğer iddiaların yanında gelen mantıklı iddialar arasındadır. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir