Meta bünyesinde yer alan Instagram ve Facebook, ABD Yüksek Mahkemesi’nin kürtaj kararının ardından harekete geçerek kürtaja karş içerikli gönderileri kaldırmasıyla dikkat çekti.

Facebook Meta Pay’i duyurdu

En son, 1973 yılında Birleşik Devletler Yüksek Mahkemesi Roe v. Wade’in önerisiyle yasalaşan ve birçok eyalette kürtajı yasaklayan Kürtajın Serbestleştirilmesi Yasası’nın yürürlükten kaldırılmasıyla halk ikiye bölündü ve protestolar patlak verdi. Netflix, Tesla ve Google gibi Silikon Vadisi devleri bile çalışanlarına kürtaj desteği sunacaklarını açıkladı.

Facebook ve Instagram’ın ana şirketi Meta’nın kadınlara bu konuda destek veren Silikon Vadisi devlerinden biri olmadığı ortaya çıktı. En azından şirketin eylemleri bunu gösteriyor. Kullanıcılara göre Instagram, kürtajla ilgili gönderileri kaldırdı ve hashtag’lere erişimi engelledi. Benzer şekilde, kürtajla ilgili gönderiler Facebook’ta silindi.

Facebook ve Instagram’da içerikler kaldırılıyor! Meta, kürtaj karşıtı mı?

Bazı kullanıcılar,Instagram’ın bazı gönderileri kaldırdığını ve kürtaj hizmetleriyle ilgili en az iki hashtag’i kısıtladığını söyledi. Platform ayrıca kısa bir süreliğine askıya alındı ​​ve ardından kürtaj hizmetleri platformuna ait hesapları yeniden kullanıma açtı. Habere göre, kürtaj haplarıyla ilgili terimler ve hashtagler için yapılan iki arama engellendi.

Kullanıcı raporlarına göre, arama bölümünde kürtaj araması yaptığınızda ilk aramanız sonuç vermiyor. Biraz daha spesifik arama yaptığınızda aradığınızı bulabilirsiniz.

Facebook’ta da benzer bir olay yaşanıyor. Facebook gönderileri kaldırır ve bazı durumlarda kürtaj hapları yayıyor olabilecekleri mesajlarını gönderen kullanıcıları geçici olarak yasaklar.

Facebook’un bu ve benzeri gönderileri ne zaman kaldırmaya başladığı belli değil. Ancak Facebook kullanıcılarının paylaşımın silinmesini talep eden ilk yorumları Yargıtay’ın karar verdiği günden itibaren ortaya çıkmaya başladı.

Hesabı kapatılanlardan birinin anlattığına göre hesabı şöyleydi: “Herhangi birinize kürtaj hapı göndereceğim. Sadece bana mesaj at” dedi ve daha sonra yasaklandı. Saat 11:00’de gönderiyi paylaşan kişi 1 dakika içinde gönderisinin silindiğini ve hesabının banlandığını söylüyor.

Meta’nın bu konudaki yaptırımı kullanıcılar tarafından büyük eleştiriler aldı. Bir sosyal medya uygulaması olarak görüş özgürlüğünü desteklemesi gereken platformlar terör ya da suç yaptırımı olmayan kadınların kendileriyle alakalı bir konuda konuşmasının engellemesi diğer sosyal medya platformlarında TT oldu. Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir