Facebook, gif paylaşım platformu Giphy’yi devraldığını araştıran İngiltere rekabet düzenleyicisi tarafından empoze edilen bir emri ihlal ettiği için 50.5 milyon £ (69 milyon $) para cezasına çarptırıldı.

Cezayı Çarşamba günü veren Rekabet ve Piyasalar Kurumu, firmanın Giphy’yi satın almasıyla ilgili soruşturmaya başlarken Haziran 2020’de Facebook’a ilk icra emri olarak bilinen bir emir verdi. Düzen, şirketlerin birleşme olmadığında olduğu gibi rekabet etmeye devam etmelerini sağlamak için tasarlandı ve daha fazla entegre olmalarını engelliyor. Facebook’un, siparişe uyduğunu göstermek için CMA’ya yasal olarak düzenli güncellemeler sağlaması gerekiyor, ancak CMA, Facebook’un tekrarlanan uyarılara rağmen “bu güncellemelerin kapsamını önemli ölçüde sınırladığını” söyledi.

Giphy’i satmak Facebook’a pahalıya mal oldu!

Düzenleyici, bir şirketin gerekli tüm bilgileri raporlamayı “bilinçli olarak reddederek” bir IEO’yu ihlal ettiğinin ilk kez tespit edildiğini de sözlerine ekledi. Facebook’un buna uymamasının “kasıtlı” olduğunu ve şirkete birden fazla uyarı verildiğini de sözlerine ekledi. Bir Facebook sözcüsü CNBC’ye şirketin cezaya kesinlikle katılmadığını ve “haksız” olduğunu söyledi. Facebook’un kararı gözden geçireceğini ve seçeneklerini değerlendireceğini de eklediler.

Facebook Giphy’i satmak zorunda kalıyor

Facebook yasal yükümlülüklerini göz ardı etmeye devam etti

CMA’daki birleşmelerden sorumlu kıdemli direktör Joel Bamford yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İlk icra emirleri, Birleşik Krallık’ın gönüllü birleşme kontrol rejiminin önemli bir parçasıdır. Şirketlerin bir satın alma işlemini tamamlamadan önce CMA onayı almaları gerekmiyor, ancak birleşmeye devam etmeye karar verirlerse, tüketicilerin etkilenebileceğini ve bir soruşturma yapılması gerektiğini düşünürsek, şirketlerin daha fazla entegre olmasını durdurabiliriz. Facebook’u bize önemli bilgileri vermeyi reddetmesinin düzenin ihlali olduğu konusunda uyardık, ancak iki ayrı mahkemede temyizini kaybettikten sonra bile Facebook yasal yükümlülüklerini göz ardı etmeye devam etti. Bu, yasaların üzerinde olduğunu düşünen herhangi bir şirket için bir uyarı görevi görmelidir. ”

Ağustos ayında CMA, Facebook’un Giphy’yi satın almasının sosyal medya platformları arasındaki rekabete zarar vereceğini ve görüntülü reklamcılık pazarında potansiyel bir rakibi ortadan kaldıracağını geçici olarak bulduğunu söyledi. CMA, Facebook’un 400 milyon dolar değerinde olduğu bildirilen anlaşmayı geri çekmesini ve rekabet endişeleri nihayetinde onaylanırsa Giphy’yi satmasını gerektirebileceğini söyledi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir