Facebook Giphy'i satmak zorunda kalıyor - Haberler - indir.com

Facebook Giphy'i satmak zorunda kalıyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 9 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-08-23 13:30:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Birleşik Krallık'ta alınma ihtimali son derece yüksek olan bir karar ile Facebook, GIF paylaşım hizmeti olan Giphy'yi satmak zorunda da kalabilir. 

İngiltere'nin rekabet düzenleyici olarak hizmet vere CMA, Facebook'un GIF paylaşım platformu olan Giphy'yi satın almasının ardından sosyal medya ve dijital reklamcılıktaki rekabete zarar verildiği düşünülüyor. Kurum, geçici olan bu kararının ardından, düzenleyici, Facebook'un TikTok ve Snapchat gibi rakiplerinin şu an için kullanmış oldukları hizmet olan Giphy'ye erişmesini engelleyebileceğine dair ortaya çıkan iddialar gündeme geldi. Aynı zamanda Facebook'un GIF platformunun müşterilerinin erişim karşılığında daha fazla veri teslim etmek adına gerektirebileceği de açıklamaya dahil edildi. Eğer kurumun itirazları devam eden incelemenin bir parçası olarak onay alırsa, düzenleyici olarak, Facebook'u anlaşmayı feshetmeye ve Giphy'yi bütünüyle satmaya zorlayabileceği de dile getiriliyor. 

Giphy GIF Arama Motoru Instagram'a entegre Hale GeliyorGiphy GIF Arama Motoru Instagram'a entegre Hale Geliyor

CMA, Facebook, WhatsApp ve Instagram da dahil olmak üzere şirketin varlıklarının sosyal medya etkinliğinin yüzde 70'ini oluşturduğu ve internet kullanıcılarının yüzde 80'inin firmanın hizmetlerine ayda en az bir kez erişim sağlandığı bildiriliyor. Düzenleyici, sosyal medyanın ötesinde satın almanın 5.5 milyar dolarlık olarak belirlenen görüntülü ekran pazarında Facebook'a  potansiyel bir rakip olarak ortadan kaldırabileceği de öne sürülüyor. Anlaşmanın ardından ise Facebook'un Giphy'nin ücretli reklam ortaklarını sonlandırmasına değinen düzenleyici, bu kararın firmanın reklam genişlemesini etkili bir şekilde durdurduğunu dile getiriyor. CMA, bunun daha geniş bir reklamcılık sektöründe inovasyon üzerinde bir etkisi olduğu dile getiriliyor.

Facebook'un geride bıraktığımız Mayıs ayı içerisinde yapmış olduğu açıklamada, Giphy'yi 400 milyon dolarlık bir karşılık ile almakta olduğuna ve Instagram ile entegre bir şekilde çalışma yürütmeyi planladığına yönelik açıklama, düzenleyicileri harekete geçirmiş oldu. Sosyal ağ, sırası ile sosyal medya ve reklam tekelleri sebebiyle ABD ve AB'de tekel karşıtı şikayetler ile karşı karşıya kaldı. Aynı zamanda içerisinde İngiltere; Google, Facebook ve Apple'ın beğenilerini deneylemek adına özel bir Dijital Piyasalar Birimi oluşturarak Büyük Teknoloji incelemesi de hızlandırıldı. Yeni kurulan bu ajans SMA içerisinde yer alıyor ve insanlara verileri üzerinde daha fazla kontrol sağlamak adına tasarlanmıştır. 

Düzenleyici, birleşmenin rekabete zarar vermiş olduğu sonucuna değinirse kullanıcıları korumak adına "gerekli önlemleri alacağını" söylüyor. Nihai karar 6 Ekim'de verilecek. Bir Facebook sözcüsü CMA'nın ön bulgularıyla "aynı fikirde olmadığını" söyledi: "CMA'nın kanıtlarla desteklendiğine inanmadığımız ön bulgularına katılmıyoruz. Gösterdiğimiz gibi, bu birleşme Birleşik Krallık'ta - ve tüm dünyada - GIPHY'yi ve hizmetlerimizi kullanan kişilerin ve işletmelerin çıkarınadır. Anlaşmanın rekabete zarar verdiğine dair yanlış algıyı gidermek için CMA ile çalışmaya devam edeceğiz."

Şirket, daha önce Giphy'nin Birleşik Krallık'ta herhangi bir hareketlilik olmadığını dile getirmişti. Bu da CMA'nın anlaşma üzerinde herhangi bir yetkisi olmadığı anlamına gelen bir düşüncedir. Aynı zamanda Giphy'nin ücretli hizmetlerinin, düzenleyicinin kendi pazar tanımı bağlamında görüntülü reklamcılık olarak sınıflandırılamayacağı ihtimalinden söz edildi. 

 


Snapchat Hikayeleri Giphy İle AntlaştıSnapchat Hikayeleri Giphy İle Antlaştı
Giphy yeniden Snapchat ve Instagramda!Giphy yeniden Snapchat ve Instagramda!
Facebook GIPHY'i 400 milyon dolara satın aldıFacebook GIPHY'i 400 milyon dolara satın aldı

PAYLAŞ