Videolu oyunların her geçen gün gelişmesi ile beraber Twitch, YouTube Gaming ve Facebook Gaming gibi çeşitli sosyal medya platformlarında oyun yayınları yapmak adına oldukça yaygınlaşarak devam ediyor. Bir analiz şirketi tarafından paylaşılan yayın analizleri raporlarından elde edilen bilgilere göre yayın platformlarının gelişimi ve geleceğini değerlendirmek gerekir. 

Video oyun sektörü özellikle de tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını ile beraber son iki yıl içerisinde hiç olmadığı kadar gelişim gösterdi. Oyun oynamak kadar yayın yapmak da bu süreç içerisinde oldukça yaygınlaştı. Günümüzde pek çok oyuncu sosyal medya platformlarda yayın yaprak kazanç elde etmeye başladı. Yayın yapmak adına sık sık tercih edilen bu platform Twitch, son haftalar içerisinde yayıncıların yolsuzluk iddialarıyla gündemde yer almıştı. Konuyla ilgili olarak ortaya çıkan iddiaların ardından Twitch’e karşı başlayan güvensizlik durumu, alternatif yayın kanallarına geçişi daha da kolaylaştırmış  gözüküyor. Facebook Gaming, 2018 yılında kurulmuş ancak  son dönem içerisinde Twitch’te yaşanan söz konusu krizin ardından görüntüleme ve yayın sayılarında ciddi bir artık yaşanmış  gözüküyor. Twitch ve Youtube Gaming yayın konusunda büyük başarılar elde ederken Facebook Gaming bu sektörde başarı elde edebilir mi? Bu konu hakkında Sream Hatchet tarafından yayınlanan rapor içeriğini incelemek gerekir. 

Facebook Gaming her geçen gün büyüyor

14 9

Yazılım üreticisi Streamlabs ve veri analiz şirketi Stream Hatchet, 2021 yılının üçüncü çeyrek döneminde Twitch, Youtube Gaming ve Facebook Gaming’in görüntüleme ve akış verilerinin içinde olduğu ayrıntılı bir rapor sundu. Söz konusu bu rapor kapsamında Facebook Gaming’in toplam izlenme sayısının, YouTube Gaming’in toplam izleme sayısından çok daha yüksek olduğu belirtildi. Konuyla  ilgili olarak ortaya çıkan raporlara göre Facebook Gaming’te 1,29 milyar saat canlı içerik izlenirken, YouTube Gaming’te 1,13 milyar saat izlendi. Twitch ise toplam olarak 6,51 milyar saatten 5,79 milyar saat izlenme oranına kadar düşüş yaşamış olsa da platformlar  arasındaki birinciliğini korumaya devam ediyor. 

Hazırlanan içerik sayısına bakıldığında ise sonuç oldukça şaşırtıcı gözüküyor. Twitch’te 222,9 milyon saatlik içerik hazırlanarak yine birinciliği alırken, Facebook Gaming’te 17,1 milyon saat, YouTube Gaming’te ise 8,4 milyon saat içerik üretimi yapıldı. Elde edilen bu verilerle Facebook Gaming’in üç dev şirket arasında izlenme oranının %13,8’ine ve pazar payının %6,9’una sahip olduğu ortaya çıkarıldı.

Facebook Gaming Twitch’in sollayacak mı?

Twitch’in özellikle de son zamanlar içerisinde yayıncılar üzerindeki kısıtlamaları ve denetim eksiklikleri gibi bazı durumlarda şu an için yayıncılarına daha hizmet sunduğu düşünülen Facebook Gaming’in tercih edilmesine sebep olmuş gibi görünüyor. Twitch, günümüzde elde edilen verilerle piyasadaki en güçlü paya sahip şirket olsa da son aylar içerisinde hızlı bir  değişim olduğu belirtildi. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir