Eylül, kripto yatırımcıları için, özellikle de Ethereum blok zincirine bağlı olan Ethereum’a büyük bahis oynayanlar için zor bir ay oldu. Ethereum, Haziran ayında sadece %16’lık bir düşüşün ardından geçen yılki ikinci en büyük aylık düşüşü olan ay için %13 düştü. Bitcoin Eylül ayında %7 düştü. Kısa vadeli fiyat hareketlerini belirli bir olayla ilişkilendirmek zordur ve kriptoda son 12 aydaki tarihi ralli ile geri çekilmeler beklenebilir. Bitcoin’in arkasındaki en değerli ikinci kripto para birimi olan Ethereum, geçen yıl hala yaklaşık %830 arttı. Yatırımcılar şimdi Eylül düşüşünü satın alıyor. Ekim ayının ilk günü Cuma günü, hem eter hem de bitcoin %9’un üzerine çıktı.

Ethereum son 4 ayın zirvesine ulaştı!

Ancak Eylül ayı hız treni, yatırımcılara ve geliştiricilere endişe için nedenler veren Ethereum ekosistemi için özellikle kayalık bir gerginliği yansıtıyor. Ağın hızı ve yüksek işlem ücretleri sorun olmaya devam ediyor. Ağustos ayındaki “Londra” yükseltmesinin işlem ücretlerini daha az değişken hale getirmesi gerekiyordu, ancak sınırlı bir etkisi oldu.

Ethereum’un beklenmedik bölünmesi

Bu arada, “Ethereum katilleri” olarak adlandırılan rakip blok zincirleri, Ethereum ‘un zorluklarından yararlanıyor. Ethereum ayrıca, çoğu insanın blok zincirine bağlanmak için kullandığı yazılımdaki bir hatayı istismar ettikten sonra, Ağustos ayının sonlarında beklenmedik bir şekilde iki ayrı zincire ayrılmıştı. Bu, ağı bir saldırıya maruz bıraktı ve bu bir ilk değildi. Quantum Economics’in kurucusu ve CEO’su Mati Greenspan bir röportajda, “Bütün bu faktörlerin spekülasyon tarafında şüphesiz bir etkisi olabilir” dedi. “Ancak, Ethereum’un bu yıl şimdiye kadar oldukça iyi değer kazandığını ve tüm piyasanın şu anda konsolidasyonda olduğunu unutmayın. Bu yüzden bu kısa vadeli hareketleri çok derinden okumaya çalışmazdım.” Yine de, değiştirilemez tokenler (NFT’ler), akıllı sözleşmeler ve merkezi olmayan finans (DeFi) gibi her türlü kripto projesi için birincil yapı taşı olarak hizmet eden ethereum, ortaya çıkan rekabeti savuşturmak için üstesinden gelmesi gereken bazı büyük engellere sahip.

Ethereum geliştiricileri, zincirin bir hata nedeniyle ayrıldığı gerekçesiyle alarma geçmişti. İlk kripto para endeksi fonunu oluşturan Bitwise Asset Management’ın baş yatırım sorumlusu Matt Hougan, “Bu çatal geçici olarak ethereum ağında paralel kitaplar gibi iki ayrı işlem kaydı oluşturdu” dedi. Hougan, bir süre için, bölünmenin aynı tokenin birden fazla kez harcanabileceği ve işlemlerin geri alınabileceği bir “çifte harcama saldırısına” yol açıp açmayacağı belirsizdi, dedi. Hougan, “Ama teoride bir risk vardı” dedi. Ethereum protokol geliştiricileri koordinatörü Tim Beiko, çoğu yazılımların önerilen şekilde düzeltildiğini ve sorunun nispeten hızlı bir şekilde çözüldüğünü açıklamıştı.


Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir