Steam ve Epic Games gibi büyük oyun platformları bir ülkede daha yasaklandı. Endonezya hükümeti tarafından 29 Temmuz tarihinde yürürlüğe sokulan yeni internet düzenlemeleri sonrasında kurallara uymayan Steam, Epic Games, Yahoo ve PayPal gibi birçok büyük global servislere erişim yasağı getirildi.

Bildiğiniz üzere Endonezya’da yaşanan doğal afetten sonra 10 milyonu aşkın inşan temiz suya erişim sorunu yaşadı ve içilebilir su tüketebilmek için kuyulara yönelmek zorunda kaldılar. Başkent Jakarta şehrinin Cava Denizi’ne batmaya başladığını da açıklayan ülke yönetimi bu sebepten ülkenin başkentini değiştirme kararı almıştı. Bu ilginç kararlar sonrasında Endonezya hükümeti oyun sever kullanıcıları üzecek bir yasak kararı getirdi.

Epic Games ve Steam Endonezya’da artık yasak

Geçtiğimiz günlerde ödeme taahhüt aralığı sunmadan yeni bir internet düzenlemesini devreye soktu. Yayınlanan bu düzenleme ile ülkede aktif olan teknoloji, internet ve oyun şirketleri Endonezya İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı’na resmi bir kayıt yaptırması gerekiyor. Diğer yandan kamu düzenini bozan içeriklere de platformlardan kaldırma zorunluluğu getirildi.

Hükümetin iletişim ve bilgi teknolojileri bakanlığı resmi sitesine göre Google, Tencent ve Amazon gibi birçok servis hükümetin bu kuralını uygulamaya yetiştirmiş oldu. Ancak Epic Games, PayPal ve Steam gibi platformlar bu şartları verilen sürede yapamadı ve ülke genelinde resmi olarak yasaklandı.

Bu duruma karşılık birçok vatandaş sosyal medya sitelerinde konu hakkında paylaşımlar yaparken, yetkililer ise yasakların tamamen internet kullanıcılarını korumak adına olduğunu belirtti. Endonezyalı vatandaşlar ise VPN veya DNS ayarları yapmadan Steam ve Epic Games gibi platformlara erişim sağlayamıyorlar. Oyun gelirlerinde ise dünyada ilk 10’da bulunan Endonezya’nın oyunlar önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirtebiliriz. İlerleyen günlerde servislerin kurallara uyması durumunda servislerin tekrardan kullanıma açılması bekleniyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir