Pazarlama konusunda her geçen gün daha fazla ön plana çıkan Instagram, doğru pazarlama planlamaları ile çok iyi dönüşlerin alınmasını sağlayabilir. Aylık 1,16 milyardan fazla aktif kullanıcının olduğu sosyal ağda, kullanıcılar her gün uygulamada ortalama 8 dakika harcıyor. Günde paylaşılan hikaye sayısı ise 500 milyona ulaşmış durumda. Influencerın da ön plana çıktığı sosyal medyada pazarlama çalışmalarında dikkat edilmesi gereken pek çok kriter var. Hedef kitlenin büyümesi, etkileşimlerin artması ve pazarlamada nihai sonuca ulaşılabilmesi adına 10 Instagram ipucundan yararlanabilirsiniz.

İşte En İyi Instagram Pazarlama İpuçları

1. İşletme profiline geçme

Instagram’da çalışmalara başlamadan önce ilk yapılacak işlem işletme hesabına geçmektir. Bunun için ayarlardan işletme profiline geç seçeneğine dokunmanız yeterli. Instagram işletme profili ile reklam gibi pek çok yeni araca ulaşılabilir. Ayrıca istatistik ve veri konusunda da daha gelişmiş özellikler devreye girmektedir.

insta

2. Instagram pazarlama araçlarını kullanma

Instagram işletme profilinde Insights aracılığıyla gösterimler, etkileşimler gibi istatistikleri takip edebilirsiniz. Üstelik takipçilerin yaşları, cinsiyetleri, konumları ve en aktif oldukları saatlerle ilgili bilgiler de bu bölümde yer almaktadır. Böylece paylaşımlarınız için en iyi saatleri belirleyebilir, paylaşım takviminizi oluşturabilirsiniz.

Insights

3. Satın almaya yönlendirecek ürün tanıtımları

Instagram, ürünlerinizin reklamını yapmak en ideal platformlar arasında yer almaktadır. Pazarlamada agresif olmamak en kritik noktalardan birisi. Paylaşımlar arasında yüksek indirimler ve fırsatlar ile birlikte ürün tanıtımlarını yapmak, ürün satışlarının artmasını sağlayacaktır. Reklamlar, saldırgan olmadıkları sürece Instagram’da işe yaramakta. Bu konuda sektörün önde gelen markaları da takip edilebilir.

4. Sponsorlu reklamları kullanma

Instagram reklamları, daha fazla kişiye ulaşmanın en kolay yolu. Sponsorlu reklamda birden fazla reklam görüntüleyebilirsiniz. Ancak bu aşamada en çok ilgi çeken gönderilerinizi kullanmanız, daha iyi dönüşler almanızı sağlar. Paylaşım analizleri ile popülerleri yeniden sponsorlu reklamlar olarak sunabilirsiniz. Fotoğraf, video, dönen/dinamik reklamlar, hikayeler ile bu reklam çalışmalarınızı yapabilirsiniz.

5. Instagram hikayeleri

Potansiyel müşteriler oluşturmak için Instagram Hikayeleri en iyi araçlar arasındadır. Instagram hikayeleri, slayt gösterisi olarak görüntülendiğinden dolayı normal Instagram gönderilerinden farklıdır. 24 saat yayında kalan bu bölümde, yayınlanan hikayeler cihazda kaldığı için yeniden paylaşılabilir. Hikayelere ekleyebileceğiniz gönderilerin miktarı sınırsız olduğu için tüm işletmeler bu alanın gücünden yararlanmalıdır.  

6. Influencer yardımı

Instagram’da potansiyel müşterilere ulaşmak istiyorsanız, bunu yapmanın en hızlı yolu hedef kitlenizin takip ettiği influencer’lar ile çalışmaktır.  Takip edilen güvenilir kişilerin ürün ve hizmet paylaşımları güvenilir olarak görülür. Bu nedenle hizmet ve ürün satışlarının artması, marka bilinirliği için bu reklam çalışmalarını da değerlendirebilirsiniz.

7. Kullanıcı fotoğraflarını kullanın

İçerik oluşturmak için hedef kitlenizden yararlanabilirsiniz. Takipçilerinizin içerikleri, takipçiler için daha dikkat çekicidir. Bu konuda takipçileriniz ile etkileşime geçmeniz ve fotoğraflarınızı toplamanız yeterli olacak. Ayrıca paylaşımlarda kullanıcıları etiketleyerek daha fazla kişinin radarına girebilirsiniz.

8. Hashtag kullanımı

Etkileşimi hızlı bir şekilde arttırmak istiyorsanız etkileşimli hashtag’ler tercih edilmelidir. Bu dikkat çekecek hashtagler, müşterilerin de içerik oluşturmasını tetikleyebilir. Ayrıca yarışma gibi özel etkinliklerde belirli hashtag kullanımı zorunlu tutarak böylece trendlerde yer alma fırsatını yakalayabilir, platformda daha fazla kişinin dikkatini çekebilirsiniz.

9. Gönderi zamanı

Instagram’da fazla paylaşım yapmak, mevcut takipçileri bıktırabilir ve takipçi kaybı yaşanmasına neden olabilir.  Bu nedenle paylaşım sıklığına ve zamanına dikkat etmeniz gerekir. Insight araçları ile takipçilerinizin online olduğu gün ve saatlerde paylaşım yapmaya dikkat ederek az paylaşım ile daha fazla etkileşim alabilirsiniz.  Hootsuite, CoSchedule veya Sprout Social gibi araçları kullanarak gönderilerinizi en uygun saatlere göre planlayabilirsiniz. Önerilen paylaşım sayısı ise 2.

10. Instagram analizlerinde metrikleri doğru kullanma

Instagram için dikkat edilmesi gereken en son detay ise analizleri doğru metrikleri tercih etmek. İşe takipçi büyüme oranınızı izleyerek başlayabilirsiniz.  Takipçilerinizin büyüme hızının nasıl göründüğüne bir göz attığınızda, içeriklerle bu oran arasındaki ilişkiyi görüntüleyebilirsiniz. Kullanmanız gereken bir diğer metrik URL tıklama oranıdır. Instagram’daki ortalama TO % 0,94’tür. Bu tür doğru metrikler ile doğru tespitler yapmak, Instagram stratejinizin doğru yönde geliştirilmesini sağlar.

analiz

Bu 10 yöntem, kitleyi ve etkileşimi arttırmak için size yol gösterici olacaktır. Ancak Instagram’da her zaman için nicelikten çok kalite önemsenmelidir. Yarışmalar düzenlemek, popüler hashtag’leri markaya özel uyarlamak, düzenli gönderi paylaşımı yapmak, Instagram hesabının platform dışında paylaşmak ve tanıtımını yapmak, takipçilerinizin büyümesine yardımcı olabilir. Kamera arkası fotoğrafları veya videolar için Instagram Stories’i kullanın. Takipçilerle ilişkiyi arttırmak adına bu bölümde samimiyet ön plana alınarak, markaya bağlılık oluşturulabilir. 

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir