Cerebras Systems tarafından geliştirilen Wafer Scale Engine 3, dünyanın en hızlı yapay zeka çipi unvanını aldı. Çipte tam 900 bin yapay zeka çekirdeği var.

Yapay zekanın yaygın kullanılmaya başlanmasıyla donanımlara da yapay zeka uyarlamaları yapılmaya başlandı. Bu alanda en önemli atılımlardan birisi ise Cerebras Systems’den geldi. Şirket tarafından geliştirilen çip, dünyanın en hızlı yapay zeka çipi olarak tanıtıldı. Wafer Scale Engine 3 (WSE-3)  olarak adlandırılan yeni işlemcide yüksek teknik detaylar dikkat çekiyor. tanıtımdaki verilere göre yapay zekaya odaklanan çipte 900 bin yapay zeka çekirdeği bulunuyor. Bu çekirdeklere 4 milyon transistör eşlik ediyor.

WSE-3 Neler Sunuyor?

5nm üretim sürecine sahip olan işlemcide, özel dokunuşlar yapılmış. Şirketin özel çalışmaları sonrasında şekillendirilen WSE-3, yapay zeka sistemlerinde 125 petaflop performansı elde ediyor. Bu da bugüne kadar elde edilen en yüksek hızlardan birisi olduğu için WSE-3’ü öne çıkarıyor. Yapay zeka performansıyla fark yaratan Cerebras Systems’in çipi, 24 trilyon parametrelerdeki çalışmaları bütün olarak işleyebiliyor.

Dünyanın En Hızlı Yapay Zeka Çipi Wafer Scale Engine 3 Tanıtıldı
Dünyanın En Hızlı Yapay Zeka Çipi Wafer Scale Engine 3 Tanıtıldı

WSE-3 Teknik Özellikler

Belirtildiği gibi 4 trilyon transistör ve 900.000 yapay zeka çekirdeği ile donatılan yeni işlemci, teknik donanımlarıyla şöyle;

  • 125 petaflop yapay zeka performansı
  • 44 GB dahili SRAM
  • PyTorch 2.0 desteği
  • 1.5TB, 12TB ve 1.2PB hafıza
  • 2048 CS-3 sistemine kadar ölçeklenebilir yapı.

Büyük yapay zeka çalışmaları için geliştirilen bu donanım, performansı ile zorlu görevlerin üstesinden gelecek potansiyele sahip.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir