Tesla CEO’su Elon Musk, dünyanın Twitter’da değişimin geldiğini bilmesini istiyor.

Salı günü, Twitter CEO’su Parag Agrawal, Musk’ın şirketin yönetim kuruluna katılacağını tweetledi. Duyuru, Musk’ın Twitter’da %9,2 hisseye sahip olduğunu açıklamasından bir gün sonra geldi.

Musk, “Önümüzdeki aylarda Twitter’da önemli iyileştirmeler yapmak için Parag ve Twitter Forumu ile birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum!” dedi.

Twitter, Elon Musk’a özel muamele göstermeyecek

Musk’ın Twitter yönetim kurulundaki koltuğu, yeni rolünün sosyal ağ sitesinin geleceği için ne anlama gelebileceği konusunda spekülasyonlara yol açtı. Diğer Twitter kullanıcıları gibi Musk da sitede düzeltilmesi gerekenlerle ilgili düşüncelerini paylaşmaktan çekinmiyor ve 80 milyon takipçisine samimi yorumlar gönderiyor.

Tanınmış bir teknoloji ikonu olan Dorsey, Musk’ın Twitter’ı kullanma biçimine hayranlığını dile getirerek, Musk’ın sayfada “düşüncelerini açıkça paylaştığını” belirtti. Aslında Musk’ın dürüstlüğü onu geçmişte bile zor durumlara sokmuştu. 2018’de ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, menkul kıymetler yasalarını ihlal ettiği iddiasıyla Musk’a dava açmıştı. Twitter’da Tesla’yı özel olarak satın almak için “Fonları” olduğunu yazdıktan sonra SEC ve Musk, avukatları anlaşmayı feshetmeye çalışsa da bazı tweetlerinin önceden onaylanmasını gerektiren bir anlaşmaya vardı.

Musk’ın Twitter’ın yönetim kurulundaki görevi, bir SEC dosyasına göre 2024’te sona eriyor ve yönetim kurulundayken şirketin hisselerinin %14,9’undan fazlasına sahip olmayı kabul etti.

İşte Musk’ın Twitter’da yapabileceği dört değişiklik:

1- İçerik ayarlarında ince ayar

Musk, şirketteki hissesini açıklamadan önce Twitter’da Twitter’da nelere izin veriliyor ve nelere yasak olduğunu yazdı. Mart ayının sonlarında Musk, Twitter’da kullanıcıların Twitter’ın ifade özgürlüğünü koruduğuna inanıp inanmadıklarını soran bir anket yayınladı. Anket sonuçlarının “çok önemli” olacağını söyledi.

Musk, “İşleyen bir demokrasi için ifade özgürlüğü şarttır” dedi. “Twitter’ın bu ilkeye sıkı sıkıya bağlı olduğuna inanıyor musunuz?”

2 milyon katılımcının yaklaşık %70’i olumsuz yanıt vermesi üzerine Musk sözlerine şu şekilde devam etti;

“Twitter’ın fiili kamu kent meydanı olarak hizmet ettiği göz önüne alındığında, ifade özgürlüğü ilkelerine bağlı kalmamak demokrasiyi temelden baltalıyor.  Bir sonraki tweet’ine yeni bir platforma ihtiyaç duyup duyulmaması hakkında “Ne yapmalı?”

2-Kripto para dolandırıcılığına karşı savaş

Kripto para dolandırıcılığı Twitter kullanıcılarını bir süredir rahatsız ediyor ve bu aynı zamanda kişisel olarak Musk için de büyük bir sorun.

Dolandırıcılar, insanlara kripto para dağıtmak için çeşitli sosyal medya sitelerinde sahte hesaplar kullanarak Musk’ın kimliğine bürünüyor. 2020’de Musk’ın hesabı aynı zamanda bitcoin dolandırıcılığı yaptığı için hacklenen yüksek profilli Twitter hesaplarından biriydi.

Ocak ayında Musk, Twitter’ın kripto-spam ile mücadele etmek yerine NFT’leri gösteren profil resimleri, bir blok zincirinde doğrulanmış varlıklar gibi ürünlerle zaman kaybettiğinden şikayet etti.

Twitter, “Kripto dolandırıcıları her başlıkta bir spambot blok partisi düzenlerken, Twitter mühendislik kaynaklarını bu saçmalık için harcıyor!?,” diye tweet attı. Musk’da bunun platfromdaki en sinir bozucu sorun olduğunu söyledi.

3-Düzenleme Düğmesi

Twitter kullanıcıları uzun zamandır tweet’lerini yazım hataları ve diğer sorunlar için düzenlemenin bir yolunu arıyorlardı, ancak çok istenen özellik şirketin önceliklerinin başında değildi. Twitter, aylık 3 dolarlık Twitter Blue aboneliğinizin bir parçası olarak tweet’leri iptal etmenin bir yolunu ekledi. Pazartesi günü Musk, başka bir anketi tweetlerken yine bir düzenleme düğmesi fikrini gündeme getirdi. “Düzenleme düğmesi istiyor musunuz?” Twitter’da evet ve hayır yazdı. 4 milyondan fazla oy kullanıldı ve neredeyse dörtte üçü bu fikri destekledi.

Musk, bir serbest bırakma düğmesine gerek olup olmadığı konusunda henüz karar vermiş değil. Twitter Salı günü yaptığı bir tweette, geçen yıldan beri bir düzenleme işlevi üzerinde çalıştığını söyledi. Twitter’ın iletişim ekibi, “Hayır, fikri bir anketten almadık” diye göz kırpan bir emoji ile tweet attı. Şirket, neyin işe yaradığını ve neyin mümkün olduğunu bulmak için aracı test etmeye başlayacağını söyledi.

4-Twitter’ın algoritmasını açmak

Sosyal medya kullanıcıları, algoritmaların hayatlarını kontrol ettiğinden ve onları Twitter, Facebook ve diğer platformlarda daha fazla zaman geçirmeye ikna ettiğinden şikayet ediyor. Bazı Twitter kullanıcıları tweetlerini kronolojik sırayla görüntülemeyi tercih ediyor. Mart ayında Twitter, kullanıcı şikayetlerinden sonra varsayılan algoritmik kanalı göstermek için değişikliği geri aldı.

Musk, Twitter’ın algoritmanın kaynağını açabileceğini öne sürdü. Musk bunun ne anlama geldiğini açıklamadı, ancak açık kaynaklı yazılımlar serbestçe kullanılabilir ve değişebilir. Fikrini 24 Mart’ta yapılan bir ankette sundu. 1 milyon katılımcının yaklaşık %83’ü evet yanıtını verdi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir