Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bir süredir gündeminde olan elektrikli araçlarda ÖTV indirimi düzenlemesinde dün sona erdi. Yeni alınan kararla TOGG için daha iyi bir zemin hazırlanıyor. Detaylar haberimizde:

Elektrikli araçlarda rekor fiyat

Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki elektrikli otomobiller için uygulanan teşfik ve vergi indirimlerinin Türkiye’de de uygulanması bekleniyordu. Geride bıraktığımız gün Elektrikli araçlarda ÖTV indirimi içeren yönetmelikte son adıma gelindi. Açıklanan bilgilere göre elektrikli araçlar için vergi indirimi kapıda.

Elbette bu gelişme, ülkedeki TOGG otomobillerine büyük fayda sağlayacak. TOGG çalışmalarının yüzde 90’nunı tamamladı ve ilk modellerin yakında ortaya çıkması bekleniyor. TOGG’un çıkışından önce elektrikli araçlar için vergi indiriminin getirilmesiyle brilikte yerli otomobile talebinin artırılması hedefleniyor.

Elektrikli araçlar için vergi indirimi

Mevcut elektrikli araçlara ilişkin mevzuatta ÖTV oranı da aracın beygir gücüne göre değişmektedir. Motor gücü 85 kW’ın altında olan modeller %10, 85 ile 120 kW arasındaki modeller ise %25 oranında vergilendirilir. 120 kW’ın üzerindeki otomobiller için vergi oranı %60’a ulaşıyor.

Meciste yürütülen bu çalışmaların sonucunda son yıllarda artan bu vergi oranlarının indirilmesi beklenmektedir. Özellikle 120 kW’tan daha fazla güce sahip araçlar için tarife %60’tan %10’a düşürülmesi bekleniyor. Motor gücü açısından Hyundai Kona Electric ve Renault Zoe gibi bu segmente giren otomobiller ciddi fiyat indirimleriyle karşı karşıya kalabilir.

Halihazırda gücü 160 kW’ın üzerinde veya vergisiz 700.000 TL sınırının üzerinde olan araçlardan %60 oranında doğrudan vergi alınmaktadır. ÖTV’nin düşürülmesi ile deneyim kazanmak için bu vergilendirme seviyesi yaklaşık %40’lara kadar düşürülebilir.

Kanunun ne zaman yürürlüğe gireceği konusunda henüz resmi bir bilgi yok. Ancak yakın zamanda bir açıklama yapılacağı tahmin ediliyor. Elektrikli araçlar için ÖTV indirimleri hakkında ilerleyen günlerde sizlerle daha çok bilgi paylaşacağız.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

One reply on “Elektrikli araçlar için ÖTV indirimi düzenlemesi geliyor”

  • Mediosse Hd
    9 Ağustos 2022 at 01:16

    Ayça Hanım’ın neredeyse tüm haberlerini okurum ama bu makele biraz yanlış ve eksik bilgi içeriyor. En kısa zamanda güncelleyeceğine eminim.