Son dönemde Çin’de yaşanan çip krizi sonrasında araç piyasası da, tıpkı teknoloji dünyasında olduğu gibi sekteler yaşanmaya başladı. Bununla beraber elektrikli araçlarda yaşanan talep artış sağlarken, fiyatlarda bir hayli yükselişe geçti. Başlıca Tesla, GM ve Ford gibi elektrik araba üretici şirketler fiyatlarında yükselişe gitti. Benzin fiyatları sadece ülkemiz değil, tüm dünyada bir yükseliş eğilimi göstermeye devam ediyor. Benzinin tavan yapması ile beraber kullanıcılar elektrikli araçlar yöneldiler. Ancak bu yönelme ile beraber Tesla, Ford ve benzeri elektrik otomobil üreticileri zamlarını uygulamaya başladılar. Bu durumda elektrikli araç sahibi olmak isteyen kullanıcılar da bu piyasadan etkilenen isimler arasına girmiş oldu.

Elektrikli araçlar fiyatlarda uçuşa geçti

27

Wall Street Journal kaynaklı habere göre elektrik otomobillerin bataryalarında yaşanan maliyet artışı, üretici tarafında zam ile cevap verildi. Diğer yandan lojistik problemleri ile beraber üretim fabrikalarındaki kapasite düşüşü ile beraber fiyatlara direkt bir etki göstermiş oldu. ABD fiyatlarının baz alındığı rapora göre Hummer’ın elektrikli kamyon modellerinin en az 6250 dolarlık zam ile 85 bin ile 105 bin dolar arasında bir fiyatlandırmaya sahip olduğu ifade ediliyor. Ayrıca ürünlerin iki yıl sonra teslimatının da olacağını belirtelim. Benzer fiyat elektrikli araçlarda öncü şirketlerden olan Tesla’da da yaşanıyor. Tesla bu yıl üç defa zam yapmıştı. En çok satan model olan Model Y fiyatı %9 ile zamlanarak 69.900 dolar seviyesine erişti.

Geçtiğimiz hafta düzenlenen basın açıklamasında Ford yöneticisinin ifade ettiklerine göre Mach-E SUV’nin kar marjı artış gösteren maliyetler ile sıfır seviyesine inmiş durumda. Genel olarak otomobil pazarı geçen yıla göre yüzde 22 oranında artış gösteriyor. ABD’de bulunan elektrikli araçların ortalama fiyatı ise 54 bin olarak karşımıza çıkıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir