El Salvador’un, yaklaşık 1 yıl önce Bitcoin’i ülkede yasal hale getirmişti. Yapılan yeni değerlendirmede mevcut sistem ve yatırımlardan memnun olunduğu belirtildi.

Dün, El Salvador Maliye Bakanı Alejandro Zelaya tarafından ülkedeki ekonomik duruma yönelik yeni bir değerlendirme yapıldı. Açıklamalara göre Bitcoin sistemine geçilmesiyle birlikte turizm ve yatırımlar için ülke çok daha cazip hale getirilmiş. Üstelik banka hesabı olmayan bir nüfusa finansal hizmetler getirme noktasında da Bitcoin, önemli bir avantaj sağlamış.

El Salvador Bitcoin’i para birimi olarak tutmakta kararlı

El Salvador’un Bitcoin rezervleri ve gelecek stratejisi ne?

“Bazıları için bu yeni ve tamamen anlamadıkları bir şey. Ama Bitcoin önümüzdeki yıllarda da var olmaya devam edecek bir fenomen.” diyerek Bitcoin ve kripto paralara olan inancını net bir şekilde dile getiren maliye bakanı, 2021 yılındaki satın alımlar ile birlikte ülkenin 2381 Bitcoin aldığını duyurdu. Ancak son dönemlerdeki düşüş ile birlikte mevcut Bitcoin yatırımlarının değeri yüzde 50 düşüş kaydetmiş durumda.

Yerel para kullanımı ağırlıkta

ABD Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu tarafından ülkede yapılan araştırmada ise vatandaşların Bitcoin ile ödemedeki eğilimi gözler önüne serildi. Bitcoin için yapılan çalışmalara rağmen tüketicilerin büyük bir bölümü hala yerel parayı kullanmayı tercih ediyor. Ancak El Salvador için bu bir problem teşkil etmediği gibi Bitcoin’in mevcut düşüşü de tedirginlik yaratmıyor. Maliye bakanı Zelaya’nın düşüncesi ise “Bir gecede sonuç alamayacağız. Yeni teknolojiler, insanların önceki yıllarda web siteleri ve dijital iş gibi şeylerden nasıl korktuklarını gösterdi. Ancak zaman içinde gerçeklik kendisini gösterdi.” şeklinde. Bu bakımdan EL Salvador uzun vadede ülkede Bitcoin dönüşümünü yapmayı planlıyor ve Bitcoin’deki düşüşün şu an için herhangi bir problem yaratmadığı konusunda da emin.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir