El Salvador, Bitcoin’i resmi para birimi olarak tutmaya karar verdi ve altı aydır ilk kez IMF’nin çağrısını reddetti.

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Bitcoin’in ülkenin resmi para birimine yakın zamanda dahil edilmesinde büyük rol oynadı. Ayrıca, BTC toplu alımının ve benzer bir kripto para alımının parçası olarak imza attı.

Geçen yaz, IMF El Salvador’un kripto para birimlerine yatırım yapılması konusunda uyardı. Ama olumlu cevap gelmedi. IMF daha sonra El Salvador cephesini ve Nayib Bukele’yi defalarca uyardı. Kısa süre önce Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul etme konusunda yorum yaptı. Detaylar şöyle;

El Salvador, Bitcoin’i para birimi olarak tutmaya kararlı

El Salvador’un maliye bakanı Alejandro Zelaya, Bitcoin’i resmi para birimi olarak benimseme kararının bir egemenlik meselesi olduğunu söyleyerek IMF’nin talebini reddetti. Daha sonra katıldığı bir yerel televizyon programında şunları söyledi:

Ülkeler egemen uluslardır ve kamu politikası hakkında egemen kararlar alırlar. Hiçbir uluslararası kuruluş bize hiçbir şey yaptıramaz, hiçbir şey yapmayacak.

IMF, “mali istikrar, mali bütünlük, tüketicinin korunması” risklerine değiniyor ve fiyat oynaklığının ve suç potansiyelinin yetersiz olduğunu savunuyor. Buna ek olarak, daha önce El Salvador’a eylemlerinin ülkenin kurumlardan kredi almasını engelleyebileceğini ve kripto piyasasına yapılan yatırımın göz ardı edilebileceğini söylemişti. İngiltere merkezli bir dijital varlık komisyoncusu olan analist olan Marcus Sotiliou şunları söyledi:

Bitcoin ödemeleri El Salvador’da resmileşiyor

Görünüşe göre El Salvador, madencilik altyapısı kurmak için fon toplamalarına izin veren yenilikçi bitcoin Bond’u yayınlayarak IMF’den gelen zorunlu kredilere artık ihtiyaç duymayabilir.

Bu hamle kripto para piyasası için büyük bir hamle olarak değerlendirilse de uzun vadede ülke için iyi mi yoksa kötü mü sonuçlar vereceğini kestirmek zor. Peki siz El Salvador’un bu kararı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir