E-ticaret sektöründe haksız rekabetin önüne geçilmek adına yeni düzenlemeler ve kurallar getirilmeye devam ediyor. Şimdi ise şirketler ürünlere kafalarına göre indirim uygulayamayacaklar. Sektörün daha düzenli ve adaletli olması adına hükümetin üzerinde çalıştığı yeni kanun tasarısı Ticaret Bakanlığı’na geniş yetkiler verirken, e-ticaret platformlarına da çeşitli kısıtlamalar getiriyor. E-ticaret pazarında haksız rekabetin önüne geçmek ve tekelleşmeyi engellemek isteniyor. Sektörü daha kontrollü bir biçime ve tüketiciyi korumayı hedefleyen hükümet, bu noktada yeni düzenlemeleri devreye sokuyor. TBMM Başkanlığına sunulan Elektronik Ticaretin Düzenlemesi Hakkında Kanında Değişiklik Yapılmasına yönelik teklif, Ticaret bakanlığının sahip olduğu yetkileri artırıyor ve e-ticaret sektörüne atılmak isteyen vatandaşlara ise kolaylık sağlayacak gibi duruyor.

E-ticarette haksız rekabetin önüne geçiliyor

3

Söz konusu sunulan teklife bakacak olursak, yetkililer her alanda daha fazla etkin olabilecek. Haksız rekabet ve hukuka aykırı içerikler için yapılacak bu yeni adımlarda, milyonlarca TL’ye yakın idari para cezaları platformlara uygulanacak. Detaylara gelecek olursak, internet üzerinden satış yapanlar net bir kavram adı altında toplanacaklar. Bu kapsamda pazarda satış yapıp yapmadığına bakılmadan, elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarının teminine yönelik sözleşme yapılmasına olanak tanıyan hizmet sağlayıcılar, artık “elektronik ticaret aracı hizmeti sağlayıcı” olarak ifade edilecek.

Satılan üründen kendileri sorumlu olacak

Yapılacak olan bu değişiklikler ile beraber e-ticaret ile uğraşan kişiler sattıkları maldan sorumlu olacaklar. Aracılar bu noktada satışa sunulan bir ürünün hukuka aykırı olup olmadığı noktasında sorumlu olmayacaklar. Ancak hukuka aykırı bir ürün tespit edilir ise bu ürünün satıştan kaldırması gerekecek. Yer alan platformlarda satıcıların 10 liraya satışa koydukları ürünü indirimli olarak lanse edip 8 liradan satabiliyorlar. Aradaki farkı ise satıcıya ödüyorlar. Ancak yeni düzenleme ile beraber platformlar satıcıdan habersiz kampanya gerçekleştiremeyecekler.

Aracı platformlarda olan fiyatları izleyecek. Haksız rekabete sebep olan bir durum olursa, önce kendisi harekete geçecek ve aksi halde ise her satıcı için 10 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak. Aracılar kendilerine ait platformların reklamını yaparlarsa ise 20 milyon TL’ye kadar para cezası ile karşılacaklar.

Haksız rekabet uygulamaları

  • Mal veya hizmet satışı karşılığında elektronik ticaret hizmet sağlayıcıya yapılması gereken ödemenin, en geç satış bedelinin elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının tasarrufuna girdiği ve siparişin alıcıya ulaştığı tarihten itibaren 5 iş günü içinde eksiksiz yapılmaması.
  • Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı tarafından satış fiyatında tek taraflı değişiklik yapılması dahil olmak üzere, elektronik ticaret hizmet sağlayıcının kampanyalı mal veya hizmet satışına zorlanması.
  • Elektronik ticaret hizmet sağlayıcıyla olan ticari ilişkinin koşullarının, yazılı şekilde veya elektronik ortamda yapılan aracılık sözleşmesiyle belirlenmemesi ya da bu sözleşmenin açık, anlaşılır ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcı tarafından kolay erişilebilir olmasının sağlanmaması.
  • Elektronik ticaret hizmet sağlayıcının aleyhine olacak şekilde aracılık sözleşmesi hükümlerinde geçmişe yönelik veya tek taraflı değişiklik yapılması ya da buna imkan sağlayan herhangi bir hükme aracılık sözleşmesinde yer verilmesi.
  • Herhangi bir hizmet verilmediği veya verilen hizmetin türü ve hizmet bedelinin tutar ya da oranı aracılık sözleşmesinde belirtilmediği halde elektronik ticaret hizmet sağlayıcıdan bedel alınması.
  • Aracılık sözleşmesinde herhangi bir nesnel ölçüte yer verilmediği halde ya da kamu kurumlarına veya adli mercilere başvuruda bulunulduğu gerekçesiyle elektronik ticaret hizmet sağlayıcının sıralama ya da tavsiye sisteminde geriye düşürülmesi, elektronik ticaret hizmet sağlayıcıya sunulan hizmetin kısıtlanması, askıya alınması veya sonlandırılması.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir