e-Nabız hizmetinin hackelendiği iddiası sosyal medyada git gide yayılmaya devam ediyor. e-Nabız ü<zerindeki pek çok kişinin bilgisinin çalındığı ve hack forumlarında satışa sunulduğu iddiası söz konusu oldu. Hackerlar ellerinde 7 milyon kadar veri bulunduğunu dile getirdiler. Ekşi sözlük yazarı bleuarcont tarafından çıkarılan bu iddiaya göre, e-Nabız platformu üzerinden profil verileri hack forumlarına düşmüş durumdadır. Pek çok kullanıcının aşı, kimlik ve randevu bilgilerini ele geçiren hackerlar, profil bilgilerini satışa sundular. 

‘e-Nabız hacklendi’ iddiası doğru mu?

Sözlük yazarının eklediği forum görseline göre verileri sızdıran hackerların elinde 7 milyona yakın e-Nabız kullanıcısının profil bilgileri bulunuyor. Aynı zamanda ele geçirilen bu veriler arasında ad soyad, kimlik, şifre, yaş, kilo gibi kişisel verilerin yer aldığı dile getirildi.  Hackerlar tarafından konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada, “E-nabız, Türkiye’nin kişisel sağlık kayıt sistemidir. Bu sistem ile kullanıcıların sağlık bilgilerini, randevularını, organ raporlarını görüntüleyebilirsiniz. Organ bağışı, kan bağışı, randevu alabilirsiniz. Bu sızıntıda 7 milyon profil var.” ifadeleri kullanıldı.

6

Kısa süre içerisinde sosyal medya platformlarında büyük ses getiren bu durum, kullanıcıların da tedirgin olmasına sebep oldu. Hackerlar tarafından satışa çıkarılan bu bilgiler 600 dolar gibi bir fiyatla satışa sunuldu. Büyük ihtimalle de bu veriler Bitcoin aracılığıyla satışa sunulacak. İddiayı ortaya atan Sözlük yazarı ise, “Warez ve hack sitelerine düşen bir başka devlet internet sitemizin veri tabanı. alelen satışı yapılmakta. vahim olan durum organ bağışçıların kimlik ve adres bilgilerinin de bu kayıtlarda apaçık ortada olması.” şeklinde konuştu.

T-Mobile’ın hackleyen kişi Türkiye’de ikamet ediyor

T-Mobile US Inc.’in sistemlerine girme sorumluluğunu üstlenen bilgisayar korsanı, kablosuz şirketin sorunlu güvenliğinin, 50 milyondan fazla kullanıcının kişisel bilgilerini kapsayan bir kayıt önbelleğine giden yolu da kolaylaştırdığı aktarıldı. Birkaç yıl öncesine kadar Türkiye’ye taşınan 21 yaşındaki Amerikalı John Binns, The Wall Street Journal’a güvenlik ihlali durumunun arkasında kendisinin olduğunu açıkladı. 2017’den bu yan çevrimiçi bir takma ad kullanan Binns, hack işleminin ayrıntılarını Telegram üzerinden paylaştı. 

WSJ ile Telegram mesajları aracılığıyla konuşan hacker Binns, “Güvenlikleri berbat. Panik yapıyordum çünkü büyük bir şeye erişimim vardı” şeklinde konuşarak T-Mobile şirketini suçladı. Binns aynı zamanda WSJ’ye sunucularına girmesinin de yaklaşık olarak bir hafta kadar bir süre aldığını dile getirdi. Binns’in tek başına çalışıp çalışmadığı da belirsizliğini koruyan bir durumdur. Konu ile ilgili olarak şu an için Sağlık Bakanlığı tarafından resmi bir açıklama gelmemiş olmasına rağmen, iddianın doğru olmayabileceğini de belirtmek gerekir. e-Nabız, hack iddiası ile ilgili olarak daha fazla bilgi edinmek için biraz daha beklemek gerekecek. Konu ile ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bunlarla kısıtlı olup ilerleyen zamanlar içerisinde daha verimli bilgiler elde edilebilir. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir