5G teknoloji yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmasa da Japonya’dan 5G’den 20 kat hızlı 6G tanıtımı geldi.

6G ile ilgili çalışmalarda önemli bir aşama kaydedildi. Japonya’daki özel bir konsorsiyum, 6G teknolojinin ilk prototip cihazını geliştirdi. Cihaz için yapılan testlerden istenen sonuçların alınmasının ardından ise dünyanın ilk 6G cihazı tanıtıldı. 5G teknolojisine göre 20 kat daha hızlı olan 6G cihaz, Japonya’nın önde gelen Telekom şirketlerinin bir araya gelerek iş birliği yapmasıyla ortaya çıktı.

Japonya’dan 6G Birliği

DOCOMO, NTT, NEC ve Fujitsu gibi Japonya’nın önde gelen telekom şirketlerinin iş birliği ile geliştirilen yeni cihazın ilk başarılı testleri 11 Nisan’da gerçekleştirilmişti. Tanıtım ile birlikte yeni teknoloji ve prototip hakkında detaylar basınla paylaşıldı. Tanıtımdaki verilere göre prototip cihazın iç mekanlarda 100 gigahertz (GHz) bandını ve dış mekanlarda ise 300 GHz bandını kullanarak 100 Gbps hızlara ulaşabildiği belirtildi. 100 metre mesafede gerçekleştirilen testlerde önemli dönüşlerin alınması, şirketlerin bu alandaki teknoloji donanımının da ne kadar iyi olduğunu gözler önüne serdi.

Dünyanın İlk 6G Cihazı Tanıtıldı
Dünyanın İlk 6G Cihazı Tanıtıldı

Ticari olarak henüz kullanıma uygun olmayan 6G teknolojisi için bu çalışmaların ciddi bir ivme kazandıracağı ve öncü olacağı düşünülüyor. Şu anda dünya genelinde bağlantı için altın standart olarak kabul edilen 5G, 10 Gbps hızlara ulaşabiliyor. Ancak standart ve günlük hayattaki kullanımlarda çok daha düşük hızlara erişilebiliyor. Öyle ki 5G teknolojisindeki hızları ile öne çıkan ABD’deki T-Mobile aboneleri dahi saniyede ortalama 200 megabite ulaşabiliyor. Bu kadar düşük hızların nedenlerinden biri, 5G tarafından kullanılan daha yüksek frekans bantlarından kaynaklanıyor. Yüksek frekanslar sinyalin kat edebileceği mesafeyi sınırladığı gibi penetrasyon gücünü azaltır. Bu da daha düşük hızlarda bağlantı ile sonuçlanır. 6G’de ise 5G’den dahi daha yüksek frekanslar kullanılıyor.

6G
Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir