Dünyanın en küçük pili bir tuz tanesi büyüklüğündedir. Bilgisayarınıza bile güç sağlayabilen mini pile bir göz atın.

Bilgisayarlar ve cep telefonları giderek küçülüyor ve bilgi işlem gücü artmaya devam ediyor. Sensörler, Nesnelerin İnterneti (IoT) ve akıllı cihazlar birlikte daha yakın çalıştıkça, cihaz küçülmesi giderek daha önemli hale geliyor. Bu nedenle, küçük pillere olan talep de artmaktadır.

Almanya’daki Chemnitz Teknoloji Üniversitesi’nde araştırmacılar mikroelektromekanik sensörlere, robotlara veya küçük cihazlara güç sağlayabilen dünyanın en küçük pili tanıttı. Bu pil, santimetre kare başına en az 100 mikrowatt’lık bir güç yoğunluğu ile bir bilgisayar çipini yaklaşık 10 saat çalıştırabilir.

Dünyanın en küçük pili için Tesla teknolojisi kullanıldı

Bir tuz tanesinden daha küçük olan bu batarya kesinlikle yenilikçi teknolojilerden biri. Bu teknoloji milimetre altı aralıkta enerji depolama tekniğinin geliştirilmesinde devrim yaratabilir gibi duruyor. Bir üniversite gönderisine göre, araştırmacılar pil geliştirmede Tesla’ya benzer bir süreç izlediler.

dunyanin en kucuk bataryasi 2

Açıklanan bilgilere göre araştırmacılar bu teknolojide “Swiss roll” veya “micro origami” adı verilen bir teknik kullandı. Bilmeyenler için bu sistemi kısaca özetleyecek olursak;

İnce polimer, metal ve dielektrik malzeme katmanlarının çipin yüzeyine sürekli olarak uygulanması, iç gerilime sahip silindir benzeri bir sistem oluşturur. Mekanik gerilim ince tabakaya bırakıldığından, rulo tabakası dış kuvvet olmadan enerji sağlayabilir.

Bu yöntemi kullanarak, araştırma ekibi, örneğin, bir alanın ortam sıcaklığını yaklaşık 10 saat boyunca sürekli olarak ölçen dünyanın en küçük bilgisayar çipine güç sağlayabilen şarj edilebilir bir mikro pil yarattı.

Ulefone Power Armor 13 bataryasıyla sınırları zorluyor

Küçük Piller; Nesnelerin İnterneti, küçük tıbbi cihazlar, mikro robot sistemleri ve ultra esnek elektronikler gibi alanlarda sensör ve aktüatör teknolojisi için büyük bir potansiyele sahiptir. Umut verici sonuçlara ek olarak, araştırmacılar, milimetre altı dalga seviyesinde enerji depolama performansını iyileştirmenin hala mümkün olduğunu belirtiyorlar. Çalışmada görevli isimlerden biri olan Oliver Schmidt ise bu teknoloji hakkında şu açıklamayı yaptı;

“Bu teknoloji için hala çok fazla optimizasyon potansiyeli var, bu nedenle gelecekte önemli ölçüde daha güçlü mikro akümülatörler tasarlayabiliriz.” 

Peki siz bu teknoloji hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir