Görüntü Akışı Sıkıştırma (DSC), VESA tarafından geliştirilen ve video bağlantıları üzerinden benzersiz performans sağlayan bir endüstri sıkıştırma standardıdır. DSC ile ilgili merak ettiğiniz soruları bu yazımızda sizler için yanıtladık.

DDR5 nedir? Yeni PC bellek standardı neler getiriyor?

DSC ne işe yarar?

VESA DSC standardının YCoCg renk alanını temel alan düşük gürültülü bir montajdır. Stream Display, yeni bağlantı standartlarına ihtiyaç duymadan yüksek bant genişliğine sahip ekran bağlantılarını kullanmanızı sağlar.

DSC neden önemli?

4K, 8K ve 10K gibi daha yüksek çözünürlüklerde gereken bant genişliği video bağlantısının kapasitesini aşabilir. Grafik kartı üretimi yüksek olmasına rağmen, bağlantı noktası standartları düzenli olarak güncellenmektedir ve üreticiler buna ayak uydurmak için acele edebilir.

Örneğin, DisplayPort 1.4 saniyede 32.4 Gbit ve HDMI 2.1 48 Gbit sağlayabilir, 4K 240Hz ekran bağlantısı için saniyede 54.84 Gbit’e ihtiyacımız var. Normal durumda, bağlantı genişliği sınırlıdır ve yenileme hızı düşüktür çünkü bu portlar kapatılamaz, ancak günümüzde DSC gelir ve emsalsiz sıkıştırma yaparak size yüksek bant genişliğine sahip bir bağlantı verebilir.

DisplayPort 2.0 ile 120Hz HDR ekranların 4K çözünürlükle birleştirilmesinin sıkıştırmaya gerek kalmadan yapılabilmesi, DSC etkinleştirildiğinde ise 10K çözünürlükle 120Hz’e kadar ekranları desteklemesi bekleniyor.

DSC nasıl kullanılır?

Digital Stream sıkıştırma teknolojisini kullanmak için, uyumlu bir ekrana ve DisplayPort 1.4 veya HDMI 2.1 video çıkışına sahip DSC özellikli video kartına ihtiyacınız olacak. Akış sıkıştırma desteği için NVIDIA’nın Turing mimarisine (RTX 2000) ve AMD’nin RDNA’sına (RX 5000) veya daha yeni mimariye sahip bir grafik kartına ihtiyacınız var.

Donanım gereksinimlerini tamamladıktan sonra, tanılama ayarları aracılığıyla DSC ayarlarını güncellemeniz gerekir.

DSC’nin dezavantajları nelerdir?

Görüntü Akışı Sıkıştırma’nın birçok avantajı vardır, ancak iki ana nokta dezavantaj olarak kabul edilebilir.

  • Modern çözünürlük teknolojileri olan DSR, DLDSR ve VSR gibi teknolojileri kullanamazsınız.
  • DSC etkinleştirildiğinde, video kartında herhangi bir monitör bağlantısı kullanamazsınız.
  • Video bağlantısı tarafından kullanılan veri hattı ortak olduğundan, bağlayabileceğiniz maksimum görünüm sayısı, DSC kullanan ekran sayısına bağlı olarak değişebilir.

Peki siz DSC teknolojisi hakkında neler düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir