DDR4’ün duyurulmasından yaklaşık yedi yıl sonra, yeni nesil PC belleği DDR5 tanıtıldı. Intel tarafından geliştirilen 12. nesil işlemci lansmanında DDR5 için de yeni detaylara yer verildi.

Yeni bir standart olduğu için şimdiden dikkat çekmeye başlayan DDR5 serisinde önceki nesillere göre çok daha gelişmiş özellikler kullanılıyor.

DDR5 nedir?

En yeni bilgisayar belleği olan DDR5, bir önceki versiyona göre daha fazla bellek bant genişliği, kapasite artışı, güç tüketimi sunuyor. 

ddr5
DDR sürümlerinin birbirine göre farkı

DDR5 sürümünün önceki sürümlere göre farkları neler?

DDR5 bant genişliği, DDR4’ün 3.200 MT/sn’den (saniye başına mega aktarım) yüzde 50 oranında artış yaşanmasını sağlıyor. 4 türündeki 3200’deki oran DDR5 sürüm ile birlikte 4800 MT/sn’ye çıkarılıyor. Hız aşırtma gibi çeşitli teknikler ile DDR4 modellerinde de bu seviyelere çıkılmış olsa da DDR5 ile yapılacak hız aşırtmalarda bu istatistikler ve rakamlar çok daha yükselmiş olacak. Bununla birlikte daha düşük gecikme verileri de DDR5 ile birlikte elde edilecek. 

Kapasite bölümüne geçiş yapıldığında ise DDR4 için maksimum kapasite 64 GB olarak sınırlandırılmıştı. Ancak DDR5 ile birlikte bu kapasitede de 2 kata varan bir artış yaşanıyor ve limitler 128 GB’a yükseltiliyor. Son olarak maliyet bölümünde ise kuşkusuz başlangıç aşamasında olması nedeniyle DDR5 teknolojiler çok daha pahalı olacak.  Önümüzdeki dönemlerde çok daha yaygın hale gelecek modeller, böylece fiyatıyla da uygun seviyelere inecek.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir