Eski Amerika Birleşik Devleti Başkanı olan Donald Trump’ın Twitter’dan ( X) kayıtlarını geri almak konusunda zorluklar yaşamasına rağmen, 6 Ocak 2020 tarihindeki olayların araştırmasında bulunan savcı, araştırmaları sonucunda web sitesi içerisinde fazlaca bilgiyi ele geçirmeyi başardı. Bunun dışında, Politico’nun yeni ortaya çıkan mahkeme belgelerine dayanarak, avukatın Twitter’dan istenen verileri korumak için oldukça fazla çaba sarf etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

Görünüşe göre, verilen bir arama emri ile birlikte Twitter’ın @realdonaldtrump hesabının oluşturduğu, hazırladığı, beğendiği veya retweetlediği tüm tweet’leri, sonradan sildiği gönderileri içermesini talep ediyordu. Aynı şekilde, web sitesi “@realdonaldtrump tarafından gönderilen, alınan, taslak olarak saklanan veya başka bir şekilde ilişkilendirilen” direkt mesajları ve eski başkanın aynı cihazda kullanmış olabileceği diğer hesapları da sunmak zorunda kaldı. Ekim 2020 ile Ocak 2021 arasındaki dönemi kapsayacak şekilde, @realdonaldtrump hesabına giriş yapmak için kullanılan cihazların gizlilik ayarları, IP adresi geçmişi gibi bilgilerin yanı sıra, hesapla ilişkilendirilen tüm cihazların listesi de danışmana sunulması gerekiyor.

Trump X ile çekişmeli 

Duruşma tutanaklarına göre, savcılar Twitter’a karşı, şirketin Trump’a yönelik bir tutuklama emrini ifşa etmesini yasaklayan gizlilik kararına uyması gerektiği konusunda ısrar etti. Savcılar, arama emrini açıklamanın soruşturmayı tehlikeye atabileceği konusunda kanıtlar olduğunu belirttiler ve gelecekteki tanıklar için ciddi zarar ve endişenin olabileceği konusunda mahkemeyi uyardılar.

Bu arada, Twitter tarafı, müfettişlerin talep ettiği bazı bilgilerin Trump’ın resmi hükümet işlerini özel mesajlar aracılığıyla tartıştığına inanmadıklarını ve savcılar ile yargıcın sorguladığı yürütme ayrıcalığı kapsamına girebileceğini savundu.

ABD Bölge Yargıcı Howell, Twitter’ın arama emri konusunda Trump’a önceden bildirimde bulunma çabalarına vurgu yaptı ve bu eylemi “olağanüstü” olarak nitelendirdi; çünkü şirketin daha önce hiçbir kullanıcısı için böyle bir adım atmadığını ifade etti.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ - İŞLETME BÖLÜMÜ SON SINIF ÖĞRENCİSİ

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir